Succétränaren om ryktena: "Kan hantera det"

När han tog över låg Bayer Leverkusen näst sist i tabellen. Ett år senare leder klubben Bundesliga – vilket har gjort Xabi Alonso till ett av de hetaste tränarnamnen i Europa. –Vi var optimistiska, men kanske inte så här optimistiska, säger han om succén.

Bayer Leverkusens succétränaren Xabi Alonso. Arkivbild.

Bayer Leverkusens succétränaren Xabi Alonso. Arkivbild.

Foto: Federico Gambarini/AP/TT

Fotboll2023-11-30 14:31

Xabi Alonso hade stora framgångar som spelare. Den spanska mittfältsstjärnan vann bland annat Champions League två gånger och tog ett VM- och två EM-guld med Spanien.

Nu har han, på sitt första stora tränarjobb, enligt medieuppgifter, dragit på sig intresse från bland andra två av sina tidigare klubbar – Real Madrid och Bayern München.

Det påverkar dock inte särskilt mycket just nu, poängterar han.

– Nej, nej. Jag har varit med i några år, jag vet hur jag ska hantera det.

– Mitt fokus ligger helt och hållet på jobbet jag ska göra och att föra över den övertygelsen på spelarna. Det är det jag vill och det är mitt jobb.

Ryktena har dock uppstått med god anledning. När Xabi Alonso tog över klubben i fjol låg laget näst sist i tabellen efter åtta omgångar.

När säsongen var över hade laget klättrat till sjätteplatsen och säkrat Europaspel. Det är därför 42-åringen och hans lag är i Göteborg nu, för att på torsdagskvällen spela mot Häcken i Europa League.

Ingen slump

– Vi har ett bra momentum helt klart, men det inte läge att stanna upp, utan vi vill fortsätta, säger han.

– Nu är nästa match mot Häcken. Förhoppningsvis kan vi få ett bra resultat och vinna gruppen, det kommer att vara viktigt.

Xabi Alonsos Bayer Leverkusen har i höst vuxit fram som det största hotet mot ännu en ligatitel för storklubben Bayern München.

Leverkusens framgångar nu är dock ingen slump, poängterar spanjoren.

– Tankarna vi har nu började vi tänka redan i slutet av förra säsongen. Vi försökte förbättra oss och uppdatera saker, med vetskap om att vi kunde bli bättre, säger han.

– Men saker och ting går ju rätt bra. De nya spelarna har kommit in bra, de har kommit in med härlig energi och vi går bra i Bundesliga, i Europa League och i cupen.

Lyckade förvärv

Inte minst har Leverkusen lyckats med sina nyförvärv, som exempelvis tidigare Arsenalmittfältaren Granit Xhaka och tyska landslagsyttern Jonas Hofmann.

Ett annat nyförvärv är Nathan Tella, som senaste säsongen var utlånad från Southampton till Burnley. Den 24-årige nigerianen, som nyligen också debuterade i landslaget, är en av spelarna som fått ett lyft under Xabi Alonso.

– Det ger mycket självförtroende. Man vill ju spela och vara inblandad i stora matcher och stora möjligheter. Nu har jag bland annat fått spela Europa League, det hade jag inte trott var möjligt för ett år sedan, säger Tella.

Fakta: Xabi Alonso

Namn: Xabier Alonso Olano.

Född: den 25 november 1981 i Tolosa, söder om San Sebastián.

Klubbar: Real Sociedad (1999—2004) (utlånad till SD Eibar 2000—2001), Liverpool (2004—2009) , Real Madrid (2009–2014), Bayern München (2014–2017).

Klubbar som tränare: Real Madrid ungdom (2018–2019), Real Sociedad B (2019–2022), Bayer Leverkusen (2022–)

Landskamper/mål: 114/16.

Titlar (urval): VM-guld 2010, EM-guld 2008 och 2012, vunnit Champions League 2005 och 2014. Även vunnit FA-cupen, spanska ligan och cupen samt tyska ligan och cupen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!