Succétränaren tveksam: "Frågan om tiden och energin räcker till"

En nästintill dubblad poängskörd och en helt annan stabilitet i försvarsspelet. Mörlunda GIF har all anledning att se tillbaka på en lyckad säsong. Joakim Blomberg har varit tränare, men har inte bestämt sig om en fortsättning.
– Intresset finns från båda parter, men jag måste fundera på om tiden och energin räcker till för både jobb, privatliv och fotboll, säger Blomberg.

Mörlundas tränare Joakim Blomberg funderar över sin framtid i klubben.

Mörlundas tränare Joakim Blomberg funderar över sin framtid i klubben.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-10-17 19:00

Det är tre år sedan som Mörlunda GIF startade upp ett herrlag igen. Joakim Blomberg har varit tränare de två senaste säsongerna och gillar utvecklingen som skett.

– Vi har tagit steg för varje år och det är verkligen roligt att se att det går att börja om från noll och bygga upp något så bra på kort tid, säger han.

Förra säsongen tog laget 13 poäng på 16 matcher och nådde en sjundeplats. I år blev det nästan dubbelt så många poäng (25) och en femteplats i serien.

Den stora skillnaden ligger i defensiven. 2023 släppte Mörlunda in 43 mål. 2024 höll de nere den siffran till 24.

– Vi har verkligen fått till försvarspelet i år. När jag tillträdde införde jag ett helt nytt system och killarna i laget har behövt tid för att hitta rätt i det. Nu sitter det väldigt bra och ger oss en stor trygghet i vårt spel, säger Blomberg som samtidigt medger att det finns mer att hämta offensivt.

– Vi har ingen utpräglad målskytt utan det är flera som är med och bidrar. Det vi behöver är en spelare som kan gå in och göra 20 mål på en säsong. Det skulle göra stor skillnad.

undefined
Mörlunda GIF spelade oavgjort i båda derbymatcherna mot Målilla GoIF den här säsongen.

Är det några av spelarna som du vill lyfta fram lite extra?

– Det är klart att vi har en centrallinje med spelare som Simon Elofsson och Gustav Lindqvist i backlinjen samt William Steinholtz och Herman Danielsson som är lite av vår ryggrad. Annars tycker jag att det är kollektivet som har gått samman och höjt sig den här säsongen. Sammanhållningen i gruppen måste jag också lyfta fram som en viktig faktor.

Mörlundas stabilitet syns också på resultaten under säsongen. De största förlusterna kom i matcher mot topplagen Fliseryd och Fårbo med 4–1. Den enda egentliga plumpen i protokollet var enligt tränaren 2–2-matchen borta mot Krokstorp.

– Där underpresesterade vi verkligen. Sedan vägde vi för lätt mot Fårbo borta. Men i matcherna mot Fliseryd spelade vi jättebra, men där var skillnaden att de har sina spetsspelare som gör mål även när de inte har jätteläge.

Ett av målen för säsongen var att komma före lokalkonkurrenten Målilla. Nu hamnade Mörlunda två poäng bakom dem och lyckades inte fullt ut.

– Nej, men vi kan ändå ta med oss att vi spelade 1–1 och 0–0 i matcherna mot dem och förlorade inte i alla fall. Samtidigt ljuger aldrig en tabell och de var två poäng bättre än oss i år. Vi får ta nya tag nästa säsong och försöka bli "storebror" i trakten.

Hur ser du på kommande säsong?

– Jag hade faktiskt ett möte med sportgruppen i veckan där vi summerade säsongen och konstaterade att allt ser väldigt positivt ut. Signalerna som vi har fått från spelargruppen är att man vill satsa ännu mer så det är nog läge att höja ribban och sikta på topp tre då.

Hur tänker du kring din egen framtid?

– Det hade varit väldigt roligt att fortsätta leda laget, men jag har bett om att få lite betänketid. Det handlar om att få ihop det berömda livspusslet med privatlivet, egna företaget och fotbollen. Frågan är om jag har tid och energi för allt.

Till sist. Fårbo spelar en avgörande kvalmatch mot Södra Vi i helgen. 

Vad utmärker Fårbo som lag?

– De har ett extremt skickligt lag för att spela i sexan. Så fort man ger dem ytor så är de sylvassa framåt. Låter man dem trycka fram och kan bryta boll på mitten finns stora ytor för omställningar. Där är de sårbara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!