Suktar efter bronsglädjen: Kan man bli gladare?

Förbundskapten Peter Gerhardsson vill återuppleva den glädje han kände när Sverige vann bronsmatchen mot England i VM 2019. Och han tror att de spelare som var med då känner likadant i dag när Sverige ställs mot Australien fotbolls-VM i matchen om bronset. –Vår erfarenhet från 2019 är vilken glädje det var, säger Gerhardsson.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson vid den officiella pressträffen inför bronsmatchen på lördagen mot Australien i Brisbane vid fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson vid den officiella pressträffen inför bronsmatchen på lördagen mot Australien i Brisbane vid fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2023-08-19 06:00

Enligt Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson är det ett oerhört laddat och fokuserat lag som på lördagen möter hemmanationen Australien i matchen om bronset i fotbolls-VM i Nya Zeeland och Australien.

Han säger att de gjort allt som krävs för att ladda om efter semifinalförlusten mot Spanien i Auckland och att motivationen för att gå in och spela hem ett VM-brons finns där.

Speciellt finns den hos både honom och de spelare som var med och vann bronsmatchen mot England i VM i Frankrike 2019.

Minns känslan

– Vår erfarenhet från 2019 är vilken glädje det var. Jag kommer ihåg hur jag själv kände efter de matchen. Då tänkte jag såhär när vi vann: "Kan man bli gladare om man nu hade vunnit guld?", berättar Peter Gerhardsson på fredagens presskonferens inför detta VM:s bronsmatch.

Glädjen efter bronset 2019 har etsat sig fast hos Gerhardsson och som andra saker som varit njutbara i livet gör han gärna om det.

– Alltså den glädjen. Det var liksom toppen. Det tror jag att många av de här (spelarna), mig själv också inkluderat, vill uppleva igen.

På fredagen var alla 23 spelare i truppen tillgängliga för spel i matchen mot Australien, vilket enligt Gerhardsson är ganska ovanligt så här långt in i en turnering, och ett trevligt dilemma för förbundskaptenen.

Ett friskhetstecken

– Spelarna är fräscha, alla vill vara med och det kommer nog att vara några som blir besvikna att de inte får starta och några inte får hoppa in. Men det är bara ett friskhetstecken, säger Peter Gerhardsson.

Det enda som står mellan Sverige och den eftertraktade bronsmedaljen i dag är samma gamla vanliga.

– Det enda problemet är, som alltid, att det står en motståndare på andra sidan som också är motiverade, säger Peter Gerhardsson.

Sverige ställs mot Australien i Brisbane lördag klockan 10.00, svensk tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!