Advokaten för den, provisoriskt, nedlagda Super League försöker få EU-domstolens godkännande för att förändra fotbollen i sina grundvalar.
– I så fall kommer det att vara 100 gånger viktigare än Bosman-domen, säger Jean-Louis Dupont, en av Superligans advokater, vid en utfrågning på tisdagen i Luxemburg.
Han hänvisar till en dom från 1995 uppkallad efter fotbollsspelaren Jean-Marc Bosman.
Den domen slog fast att spelare är fria att byta klubb efter att deras kontrakt löpt ut, och lade därmed grunden för hur transfermarknaden fungerar i dag.
"Det kallas fri konkurrens"
– Det handlar inte om att vi vill skapa en lag från vilda västern. Vi vill bara att EU-domstolen ska säga – som det är i alla andra branscher – att ingen kan ha monopol och att alla kan pröva lyckan, säger Dupont.
– Alla ska ha rätt till möjligheten att etablera något som kan erbjuda fansen ett alternativ som är bättre än vad som finns. Det kallas fri konkurrens, säger Super League-advokaten.
Europeiska fotbollsförbundet Uefas representant vid utfrågningen, Donald Slater, köper dock inte argumenten.
– Superligan misslyckades inte på grund av ett eventuellt monopol på marknaden, utan för att europeiska fans värdesätter de värden vi erbjuder, säger han.
Superligan lanserades i april 2021 av tolv stora europeiska fotbollsklubbar.
Från tolv till tre
Det väckte ett enormt missnöje bland supportrar, politiker och andra fotbollsklubbar. Det tog inte heller mer än 48 timmar innan alla turneringens engelska klubbar hade dragit sig ur projektet.
I dag är det bara Juventus, Real Madrid och Barcelona som är kvar i Superligan.
Efter lanseringen letade Uefa och Fifa omedelbart efter sätt att sanktionera utbrytarklubbarna. Bland annat ska EU-domstolen vara med och bedöma om sådana påföljder är lagliga.
Målet inleddes med utfrågningar i Luxemburg den 11 juli.
EU-domstolens dom väntas falla kring årsskiftet eller i början av 2023.