Supertalangen: "Börjat tÀnka pÄ att byta klubb"

Att sitta fast pĂ„ bĂ€nken Ă€r inget för en av Sveriges största fotbollstalanger. Och i lĂ€ngden kan situationen i RosengĂ„rd bli ohĂ„llbar, erkĂ€nner en OS-drömmande Hanna Bennison. –Det Ă€r klart att man börjar tĂ€nka lite pĂ„ att kanske göra ett klubbyte, sĂ€ger 18-Ă„ringen, som följs av klubbar i flera europeiska toppligor.

Hanna Bennison under en av fotbollslandslagets trÀningar i Kalmar.

Hanna Bennison under en av fotbollslandslagets trÀningar i Kalmar.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2021-06-09 06:01

Hennes potential Àr odiskutabel, men konkurrensen i Sveriges just nu bÀsta fotbollsklubb Àr mördande.

MittfĂ€ltstrion Caroline Seger, Jelena Cankovic och finlĂ€ndska nyförvĂ€rvet Ria Öling har fungerat klockrent hittills, och inte lĂ€mnat nĂ„gon plats till Bennison i startelvan.

Tar studenten

En frustrerande tillvaro för den 18-Äriga talangen, som gjorde A-landslagsdebut redan 2019 och som spÄs en stor fotbollsframtid. Och ingen optimal förberedelse inför det pÄgÄende landslagslÀgret i Kalmar, det sista inför presentationen av OS-truppen den 22 juni.

– Det Ă€r klart att det Ă€r tufft, jag har inte fĂ„tt spela sĂ„ mycket. SĂ„ det blir lite skillnad nĂ€r man kommer hit och alla andra Ă€r vana vid ett matchtempo, som jag inte riktigt Ă€r. Det blir lite tufft, men jag tycker Ă€ndĂ„ att det kĂ€nns ganska bra. Jag kĂ€nner mig i bra form i alla fall, sĂ€ger Hanna Bennison.

Hon stÄr inför en viktig vecka, en spÀckad vecka. Förutom landskamperna mot Norge (torsdag) och Australien (tisdag) ska hon ocksÄ klÀmma in att ta studenten (fredag).

Kontrakt över 2022

Och om Bennison ska bli uttagen till OS krÀvs förmodligen att hon visar framfötterna i nÄgon av de tvÄ landskamperna. Det Àr bara 16 utespelare (plus tre reserver) som fÄr följa med till Tokyo, och den begrÀnsade speltiden under vÄren talar inte till hennes fördel.

– Det Ă€r klart att man börjar tĂ€nka lite, speciellt nĂ€r man inte fĂ„r spela. DĂ„ syns man inte lika mycket, sĂ„ det Ă€r klart att det pĂ„verkar en. Och dĂ„ tĂ€nker man pĂ„ OS ocksĂ„, för det Ă€r dit man vill.

– Men en liten chans finns det vĂ€l i alla fall.

Kontraktet med RosengÄrd gÄr ut först efter nÀsta sÀsong. Men redan nu börjar det klia i benen pÄ Hanna Bennison, som pÄ Malmöklubbens avbytarbÀnk blivit allt mer sugen pÄ en utlandsflytt.

– Det har varit tufft nu. SĂ„ det Ă€r klart att man börjar tĂ€nka lite pĂ„ att kanske göra ett klubbyte. Det kĂ€nns Ă€ndĂ„ som att det viktigaste Ă€r att man fĂ„r speltid, och just nu fĂ„r jag inte det i RosengĂ„rd.

PĂ„ Evertons radar

Intressenter saknas inte.

Sajten Goal utsÄg tidigare i Är Bennison till vÀrldens bÀsta fotbollstalang, och en sÄdan vill de flesta klubbar roffa Ät sig. En som nÀmnts Àr engelska Everton, femma i Super League den gÄngna sÀsongen.

– Det Ă€r en av klubbarna som hört av sig och visat intresse. Men inget mer Ă€n sĂ„, sĂ€ger Hanna Bennison, och lĂ€gger till att det Ă€r ett antal utlĂ€ndska klubbar, frĂ„n bland annat Tyskland och England, som har hört sig för.

Drömklubben Ă€r annars Barcelona. Men en flytt till de spanska Champions League-mĂ€starna Ă€r ingen bra idĂ© i dagslĂ€get – Ă€ven om intresset skulle finnas.

– Nej precis, det gĂ„r nog inte att gĂ„ dit direkt. Det viktigaste Ă€r nog att jag fĂ„r spela, och att det Ă€r en klubb med bra trĂ€nare och en bra miljö att vara i, sĂ„ att man utvecklas. Vilken det blir, det fĂ„r vi se.

Fakta: Hanna Bennison

Född: 16 oktober 2002 (18 Är).

Bor: Lomma.

Klubb: FC RosengÄrd.

Position: innermittfÀltare.

Fotbollsbakgrund: fostrad i Gif Nike frÄn Lomma, i FC RosengÄrd sedan 2014 dÀr hon gjorde A-lagsdebut som 14-Äring. Debuterade i A-landslaget som 17-Äring, i en bortamatch mot USA i november 2019.

FrÀmsta meriter: SM-guld med RosengÄrd 2019, utsÄgs till vÀrldens bÀsta fotbollstalang 2021 av sajten Goal.

Landslagsmeriter: 7 A-landskamper, 7 U23, 2 U19, 19 U17.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om