Supportern: "Skönt att slippa det moraliska dilemmat"

Åka eller inte? Fotbollssupportern Roger Olofsson från Mariannelund våndades en hel del över den frågan inför fotbolls-VM i Qatar. "På så vis var det kanske bra att Sverige inte tog sig till VM. Det var skönt att vi slapp ta ställning i det moraliska dilemmat", säger han.

Roger Olofsson har upplevt mycket med landslaget. Här ses han på läktaren under EM i Ukraina 2012. Foto: Privat

Roger Olofsson har upplevt mycket med landslaget. Här ses han på läktaren under EM i Ukraina 2012. Foto: Privat

Foto:

Fotboll2022-12-02 18:00

"Bullford", som Roger Olofsson kanske är mer känd som, kan räknas in i skaran av de mest trogna supportrarna när det gäller svensk landslagsfotboll. Han har följt herrlandslaget i vått och torrt i över 20 år och varit på plats under sju mästerskap. Dessutom besökte han EM i England i somras och såg Sveriges damer i tre gruppspelsmatcher.

Hade Sverige tagit sig till VM 2022 är det långt ifrån självklart att han varit på plats.

– Nej, vi diskuterade en hel del i vårt resegäng innan det blev klart om Sverige skulle komma med. Allihopa var tveksamma till att åka. Nu behövde vi inte ta ställning i och med att Sverige inte kvalade in.

Hur hade ni gjort om Sverige varit med?

– Jag tror ändå att vi hade valt att avstå. Det kändes konstigt från början att lägga VM i Qatar på vintern. Sedan har saker och ting uppdagats på senare tid och det har blivit tydligt hur mycket mutor och fusk som varit inblandat. Därför hade det inte känts rätt. 

Att följa mästerskapet från TV-soffan har heller inte blivit riktigt som Roger tänkt sig.

– Nej, jag följer inte matcherna slaviskt. Det är svårt att få upp intresset och suget. Jag trodde att det skulle vara mysigt att krypa ner i soffan framför TV:n på vintern, men det är inte samma sak som att följa ett mästerskap på sommaren. 

Vad tycker du om matcherna generellt och är det några lag som har stuckit ut för dig?

– Underhållningsmässigt har många matcher inte hållit någon vidare nivå. Lagen som har imponerat mest på mig är Frankrike och Kroatien, England till och från och även Brasilien. Däremot hade jag väntat mig mer av lag som Belgien och Uruguay.

Ett initiativ som Olofsson gillar är den väl tilltagna tilläggstiden.

– Det är bra att man gör något för att maskande inte ska löna sig.

Under 2023 ser han fram emot att få följa Sverige igen i EM-kvalet till Tyskland 2024.

– Jag följde lottningen dit med spänning. Jag hade hoppats på att vi skulle få möta kanske Portugal eller Kroatien borta i september så att det kunde bli en trevlig bortaresa med lite sol och värme. Nu blev det Belgien, Österrike, Estland och Azerbadzdjan. Vi har sökt biljetter till de flesta och det vore kul att få åka till Belgien och Estland. Det vore första gången i så fall för att se landslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!