Svanberg om spelsättet: "Det fungerade inte"

Tillbaka till det gamla, trygga. Fotbollslandslaget återvänder i stora drag till spelsättet som gett stora framgångar under Janne Andersson. I mångt och mycket är det på spelarnas begäran. –Det kanske inte är tillfälle ett försöka utveckla något just den här samlingen med tanke på att det är så pass viktiga matcher, säger Mattias Svanberg inför Nations League-avgörandet.

Landslagsmittfältaren Mattias Svanberg.

Landslagsmittfältaren Mattias Svanberg.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Fotboll2022-09-22 15:14

Förbundskaptenen Anderssons satsning på ett mera offensivt präglat 4–3–3 slog inte väl ut. Efter de tre förlusterna i sommarens fyra matcher i Nations League lät han spelarna delta i en utvärdering.

Den var, med Anderssons egna ord, samstämmig.

Förbundskaptenen håller presskonferens i Belgrad sent på fredag eftermiddag och har inte bekräftat att spelsystemet som praktiserades i juni skrotas, antingen tillfälligt eller för gott.

"Det fungerade inte"

Men Mattias Svanberg säger inför lördagens match mot Serbien:

– Jag tycker att det var rätt att göra det (testa nytt) under förra samlingen eftersom vi hade fyra matcher och gott om tid. Det fungerade inte och vi är i ett ganska skarpt läge och då är det rätt smart att gå tillbaka till hur det var tidigare.

Mittfältaren tror att spelarnas svar på Andersson frågor spelar in.

– Det spelar så klart roll. Vi försöker ha en relation mellan spelare och ledare så att vi kan jobba i samma riktning. Sedan vet jag inte vad de andra tyckte. Men jag tror att det är ett ganska klokt beslut eftersom ganska många är vana att spela som vi gjorde tidigare.

TT: Är det ditt intryck att de taktiska modifieringar ni gjorde vid förra samlingen inte fungerade?

– Mitt intryck var väl att det fanns stor potential kring det vi gjorde, men att vi inte fick till det som vi ville var ganska uppenbart. Vi kan kan fortsätta att jobba på det sättet vid ett annat tillfälle.

Värd att jobba vidare på

TT: Slutsatsen är alltså att det inte blev som ni ville?

– Nej, så klart. Det kände alla spelare också, att det inte blev som vi vill. Men jag tror inte att någon känner att så där kan vi inte göra igen. Det var en bra idé och vi kan jobba på den, men att det inte blir under den här samlingen. Och det känns bra för de flesta.

Viktor Claesson är inne på samma linje som Svanberg, men uttrycker sig försiktigare.

– Jag tycker väl att vi försvarsmässigt inte riktigt fick det bett i pressen som vi kanske ville. Samtidigt så släppte vi lite för mycket omställningar och målchanser mot oss.

– Vi kommer nog gå tillbaka lite mer till det gamla försvarsspelet. Sedan hoppas vi också kunna skruva på anfallsspelet, vilket jag ändå kände att vi tog kliv med förra samlingen. Det är inte så svart eller vitt, 4–4–2 eller 4–3–3. Det är mer vilka metoder, anfallssätt och försvarssätt man har. Defensivt blir det väl lite mer åt det gamla hållet.

En tätare defensiv är nödvändig, något Claesson också påpekade i sina svar på förbundskaptenens frågor.

– Jag tycker väl att försvarsspelet har funkat väldigt bra, vi har stört de bästa nationerna i världen. Det känns tryggt på något sätt. Jag vet inte vad alla har svarat. Jag sade väl att jag tyckte att försvarsspelet har känts väldigt tryggt.

Viktor Claesson vill se en tätare defensiv.
Viktor Claesson vill se en tätare defensiv.
Fakta: Ställningen i Sveriges Nations League-grupp

Norge: 10 poäng (6–3 i målskillnad).

Serbien: 7 (7–4).

Sverige: 3 (5–6).

Slovenien: 2 (3–8).

Norge och Serbien gör upp om gruppsegern och avancemang till förstadivisionen. Sverige måste hålla Slovenien bakom sig i sluttabellen, annars väntar nedflyttning till tredjedivisionen. Så sent som 2020 spelade Sverige i A-divisionen.

Återstående matcher i Sveriges grupp:

Lördag: Serbien–Sverige (20.45), Slovenien–Norge (18.00).

Tisdag: Sverige–Slovenien (20.45), Norge–Serbien (20.45).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!