Svanberg: "Skulle vara väldigt stort"

Skadade Albin Ekdals plats ska fyllas mot Grekland. Av vem? Stalltipset är Mattias Svanberg. –Det skulle vara kul om så blir fallet att jag får ersätta Albin och spela från start, säger han.

Mattias Svanberg, till höger, är högaktuell som Albin Ekdals ersättare i onsdagskvällens VM-kval mot Grekland i Aten.

Mattias Svanberg, till höger, är högaktuell som Albin Ekdals ersättare i onsdagskvällens VM-kval mot Grekland i Aten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2021-09-07 18:23

22-åringen har varit med ett tag nu i rollen som talang och framtidsspelare. Sebastian Larsson och Gustav Svensson gick i pension efter EM. Med Ekdal indisponibel öppnar sig chansen för Bolognaproffset – som fick sommarens mästerskap förstört av coronaviruset.

Förbundskaptenen Janne Andersson ger spelarna elvan efter matchgenomgången i kväll.

För Svanberg råder ingen tvekan. Får han kliva in ser han det som den hittills största matchen i karriären.

– Det får jag ändå säga. Att få starta en VM-kvalmatch skulle vara väldigt stort.

Med mot Färöarna

Redan hösten 2019 spelade han i kvalsammanhang, men då i den för tabellen betydelselösa EM-kvalavslutningen mot Färöarna hemma på Friends arena.

Då som – förmodligen – nu med Kristoffer Olsson bredvid sig på innermittfältet. Detaljminnet kring hur det samarbetet föll ut är något vagt.

– Det är ett tag sedan, jag minns inte riktigt. "Koffe" är en väldigt bra fotbollsspelare och enkel att spela med. Vi har ungefär samma syn på fotboll och vi är båda bekväma med bollen.

– Vad som skiljer mest mellan mig och Albin Ekdal? Jag är kanske lite mer fram och tillbaka i mitt spel. Albin är mer rutinerad, har bättre lugn och hittar sin positionering lite mer. Jag kanske har lite mer fart i benen med bollen, som att kunna driva och utmana på sista tredjedelen, säger Svanberg.

Bättre bakåt numera

Arbetsfördelningen mellan honom och Kristoffer Olsson blir troligen att den senare får ta ett mer defensivt ansvar.

– Så kan det bli. Absolut, men jag har förbättrat det defensiva i Italien. Som mittfältare i ett tvåmannamittfält centralt krävs att man kan hantera båda delarna.

– Man får vara smart och inte bara flyga i väg framåt utan hålla en bra position för lagets bästa.

Janne Andersson utesluter inte att kantspelarna Viktor Claesson och Emil Forsberg kan spela centralt om så krävs.

– Jag hoppade in centralt (mot Uzbekistan i söndags), men annars har jag spelat till höger på den här samlingen. Det är där jag känner att jag konkurrerar just nu, säger Claesson.

Mest bekväm till höger

TT: Hur bekväm är du i rollen som central mittfältare och hur mycket har du spelat där den senaste tiden?

– Jag har spelat en del där i Krasnodar, där vi spelar med tre innermittfältare. Framför allt i Elfsborg spelade jag mycket där och även tidigare, men sedan jag gick utomlands har jag mest spelat på kanterna eller som släpande forward.

– Det skulle kännas bekvämt, det är inga konstigheter. Samtidigt har vi Mattias och även Jens (Cajuste) som är unga, har framtiden för sig och är väldigt duktiga i den positionen. Jag vet inte om det finns anledning att byta positioner på andra spelare, säger Claesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!