Svårare att nå Premier League efter brexit

Efter brexit blir det svårare för engelska klubbar att värva svenskar och andra icke-brittiska spelare.
–Det var redan tidigare svårt att komma till Premier League. Detta gör det väl inte lättare, säger spelaragenten Martin Dahlin till TT.

Landslagsspelare som Victor Nilsson Lindelöf, till höger, klarar sig, men för många svenska spelare blir det svårare att nå Premier League efter brexit. Arkivbild.

Landslagsspelare som Victor Nilsson Lindelöf, till höger, klarar sig, men för många svenska spelare blir det svårare att nå Premier League efter brexit. Arkivbild.

Foto: Paul Ellis/AP/TT

Fotboll2020-12-29 05:50

En av grundpelarna i EU är fri rörlighet för arbete. Så svenskar och EU-medborgare har lätt kunnat få tillstånd att spela fotboll i Storbritannien. Det förändras nu när britterna kommit överens med EU om brexitavtalet, utträdet ur unionen.

För att en engelsk fotbollsklubb ska få värva en utländsk spelare krävs det att spelaren uppfyller vissa krav för att få ett arbetstillstånd i landet – något som tidigare endast krävdes för icke EU-spelare.

Från och med januari 2021 får inte klubbar i Premier League och de andra tre professionella ligorna i England värva utländska spelare under 18 år, något som tidigare varit tillåtet.

– Jag tycker det är synd, på det sättet går man miste om en hel del intressanta spelare som tidigare hade kunnat komma till England, men som nu inte uppfyller kriterierna, säger Martin Dahlin, före detta svensk landslagsspelare och numera spelaragent.

Vanlig väg

Genom åren har flera svenska spelare gått till Premier League-klubbar i tidiga tonåren. Muamer Tankovic (Fulham), Kristoffer Peterson (Liverpool), Sebastian Larsson (Arsenal) och Kristoffer Olsson (också Arsenal) är bara ett axplock av alla svenskar som lämnat Sverige för England tidigt i karriären.

– Man har i England gjort successiva ändringar de senaste åren för att gynna de inhemska ungdomsspelarna. Nu kan det inte komma utländska spelare in i akademierna och ta deras platser, säger Dahlin.

Även spelare över 18 år från andra länder kommer att hållas i ett hårt koppel. I och med Storbritanniens officiella utträde ur EU skärps även kriterierna för arbetstillstånd. Tillståndet kommer att delas ut via ett poängsystem, och en spelare behöver ha minst 15 poäng för att få ett arbetstillstånd.

– I det stora loppet tror jag inte att det påverkar jättemycket när det gäller seniorspelare i Premier League. I Championship kan det däremot bli svårare, eftersom de klubbarna inte alltid köper spelare som har landslagsmeriter, säger Dahlin.

Andra vägar

Poängsystemet kommer att väga in den säljande klubbens kvalitet baserad på ligan, ligaposition och europeiska framgångar. Även spelarens senior- och juniorlandskamper samt klubbmatcher vägs in. Spelare som inte når upp till 15 poäng kan ändå beviljas ett arbetstillstånd av en "undantagskommitté".

Dahlin, som själv spelade Premier League-fotboll för Blackburn säsongen 1997/1998, påpekar att det finns andra vägar att gå.

– Det finns andra länder än England att gå till, Nederländerna och Tyskland exempelvis. Men allt är individuellt, chansen att lyckas är inte större om man går till Liverpool som 16-åring, säger Dahlin.

Fakta: Så kommer transfers till England att se ut

Efter årsskiftet förändras förutsättningarna för engelska klubbar att köpa utländska spelare, i och med Storbritanniens officiella utträde ur EU. Så här kommer det att se ut.

De hårda kraven på arbetstillstånd har tidigare endast omfattat icke EU-spelare. Nu kommer samma krav att ställas även på EU-spelare, som måste nå upp i 15 poäng enligt poängsystemet.

En spelare som är över 21 år, kommer från en av Fifas 50 bästa nationer, och har spelat över 70 % av sitt landslags matcher de senaste två åren kommer automatiskt att få arbetstillstånd.

En spelare som är med i matchtruppen till en ligamatch i de fyra största ligorna (La Liga, Serie A, Ligue 1, Bundesliga) får automatiskt 12 poäng. Sitter man på bänken i Champions League får man fem poäng till.

Poängen delas ut efter vilken liga den säljande klubben spelar i. Ligan delas i sin tur in i sex olika kategorier, där de fem stora ligorna tillhör kategori ett. Allsvenskan är i kategori sex, den lägst rankade.

Ett exempel är att en allsvensk/damallsvensk spelare gör debut, vilket ger denne en poäng. Spelar han eller hon 90-100 procent av lagets matcher får denne två extra poäng. Vinner denne ligan med klubben delas ytterligare en poäng ut. Andra regler gäller för ungdomsspelare, men det är i princip omöjligt för en allsvensk spelare utan landslagserfarenheter att få ett arbetstillstånd i Storbritannien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!