Svensk kritik: "Det sämsta jag varit med om"

Sverige tog hem Algarve Cup. Men efter finalsegern mot Italien var det inte bara segerglädje. Domarinsatsen var bedrövlig, enligt de svenska spelarna. –Det är det sämsta jag har varit med om, säger Lina Hurtig.

Italiens Martina Lenzini fäller Sveriges Lina Hurtig på Estádio Municipal de Lagos under onsdagens finalmatch mot Italien i Algarve cup.

Italiens Martina Lenzini fäller Sveriges Lina Hurtig på Estádio Municipal de Lagos under onsdagens finalmatch mot Italien i Algarve cup.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-02-23 16:49

Sveriges fotbollsdamer övertygade inte, men vann ändå finalen mot Italien efter straffar till slut. Det var dock en frustrerande match, säger de svenska spelarna efteråt och riktar hård kritik mot huvuddomaren Kim Yu-Jeong från Sydkorea.

– Matchen igenom var det ju katastrof med domaren. Alltså det är det sämsta jag har varit med om tror jag, sett till ojämnhet och sådant. Men vi försöker väl bara på något sätt spela på, säger Juventusanfallaren Lina Hurtig.

– De faller lätt, de tar bollen när de ramlar och vi får knappt röra dem. Det känns som att vi inte får någonting med oss, och vi får knappt röra dem. Det blir frustration.

Kunde inte engelska

Hon byttes in efter en timmes spel, och blev direkt fälld strax utanför det italienska straffområdet. Det såg ut som en given frispark, men domaren vinkade avvärjande.

Det var en av flera situationer under matchen där de svenska spelarna försökte prata med Kim Yu-Jeong, utan att nå fram.

Lagkaptenen Caroline Seger beskriver problemet:

– När man är internationell domare så finns det en regel, och den är ganska simpel. Det är att du ska kunna prata och kommunicera på engelska. Det är inte jättesvårt och inte ett jättehögt krav, säger Seger.

"Vi sköter det bra"

Så när hon inför den andra halvleken försökte påpeka för domaren att hon måste höja sin nivå, var det till ingen nytta.

– Jag har inga problem med misstag, men det är ändå en final hon dömer och då måste nivån vara därefter, säger Seger.

– Men hon förstod ju inte engelska så hon svarade egentligen bara ”okej”. Då blir det svårt att kommunicera.

Seger är ändå nöjd med hur Sverige lyckades lägga irritationen åt sidan tillräckligt mycket för att vinna matchen.

– Det handlar ju om att reagera och försöka vara på domaren, men att sedan släppa det. För det finns inte så mycket man kan påverka när hon har bestämt sig. Jag tycker att vi sköter det bra och håller huvudet kallt.

Sydkoreanskan Kim Yu-Jeong dömde finalen i Algarve Cup mellan Sverige och Italien.
Sydkoreanskan Kim Yu-Jeong dömde finalen i Algarve Cup mellan Sverige och Italien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!