Svensk seger kan stoppa fansen: "Olustigt"

Åttondelsfinal i Glasgow men inte kunna se EM-åttondelsfinalen på plats. Tappad poäng och en eventuell svenskfest i Köpenhamn. Det finns ett litet supporterdilemma inför Sveriges match mot Polen på onsdag.

Svenska supportrar på läktaren i S:t Petersburg.

Svenska supportrar på läktaren i S:t Petersburg.

Foto: Erik Simander/TT

Fotboll2021-06-22 12:45

Sverige har gruppsegern i egna händer. Seger mot Polen på onsdag, förstaplatsen är cementerad och en åttondelsfinal i Glasgow är säkrad.

Men för supportrar som vill se åttondelsfinalen i Skottland på plats finns det en stor nackdel.

I nuläget krävs det karantän i tio dagar samt covid-test dag två och åtta vid inresa till Skottland från Sverige. Något som förhindrar ett intåg av svenska supportrar.

– Vi har hamnat i en situation som är extremt olustig. Vi tror någonstans att vi vinner mot Polen, vi går in för att vinna varje match. Vi håller stadig kontakt med UD (utrikesdepartementet), men så som läget ser ut just nu så kommer vi inte in i Skottland utan karantän, säger Andreas Richt, grundare av Gula väggen, och på plats i S:t Petersburg för Sveriges gruppspelsmatcher.

Richt är säker på sin sak.

– Vi kommer att vinna mot Polen. Ur ett supporterperspektiv är det kanske bättre att komma till Köpenhamn. Men hur kan du någonsin inte vilja att Sverige inte vinner? Det är så dumt, säger han.

"Strider mot allt"

När TT frågade ett flertal supportrar inför Sverige–Slovakien om var de vill att Sveriges åttondelsfinal ska spelas svarade majoriteten Köpenhamn. Det hade varit smidigt för många men det skulle också innebära att Sverige måste sluta tvåa i gruppen.

Därav dilemmat. Skulle Sverige sluta trea blir det antingen Sevilla eller Budapest.

– Det är klart att de flesta tycker att Köpenhamn vore fantastiskt i en åttondel ur ett supporterperspektiv. Då är det optimalt, men det strider mot allt jag står för eftersom det innebär att jag tycker att Sverige inte ska vinna på onsdag, säger Richt och fortsätter:

– Det kommer jag aldrig stå bakom. Glasgow är etta, tvåa och trea på min lista. Men frågar du den svenska supporterskaran tror jag att många tycker att det vore jäkligt bra med Köpenhamn men samtidigt tror jag inte att någon vill att vi ska förlora mot Polen.

Lustig får lösa

Svenska fotbollförbundet har även de en ständig dialog med UD och förbereder för samtliga alternativ.

– Publikt sett är Glasgow ingen framgång men däremot spelmässigt. Men jag tror att många supportrar hade sett Köpenhamn som ett alternativ. Där har vi 3 000 biljetter att sälja utifrån vår kvot och sen släpps det säkert biljetter via Uefa. Hamnar vi i Köpenhamn tror vi på många svenskar på arenan och ute på stan, säger SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman.

TT: Glasgow är helt kört för supportrar?

– Så som det ser ut i nuläget. UD ser inga ändringar i restriktioner som skulle kunna ligga inom en rimlig tidsram. Det är tio dagar självkarantän och två tester. Det utesluter för publik att resa in, säger han.

Blir det Glasgow verkar det som att Sverige får förlita sig på den tidigare Celticspelaren, Mikael Lustig.

– Fans kommer vi säkert ha. Det finns nog många i Storbritannien som kan ta sig dit. Jag har många vänner i Glasgow som får lösa det, säger högerbacken.

Fakta: Det gäller för åttondelsfinalerna

+ Glasgow 29 juni, om Sverige blir etta.

För inresa från Sverige gäller negativt test för covid-19 inom tre dagar före avresa, självisolering i tio dagar vid ankomst och att testa sig två gånger efter ankomst, dag två och dag åtta där resenären själv står för kostnaden.

Det finns möjlighet att avsluta sin självisolering efter dag åtta genom Test to Release. Man måste även fylla i ett webbformulär inom 48 timmar före ankomst.

Källa: Sweden Abroad.

+ Köpenhamn 28 juni, om Sverige blir tvåa.

Den 26 juni inför Danmark en ändring i inreserestriktionerna och inför vissa lättnader i kraven. Danmark kategoriserar in länder i olika färger och i dagsläget är Sverige ett orangemarkerat land vilket betyder hårdare inreseregler än för de som är gulmarkerade.

Men den 26 juni ändras det så att de orangemarkerade blir gula och de gula blir gröna. Det betyder bland annat att det inte kommer att finnas något isoleringskrav vid inresa från Sverige.

För att resa in i Danmark krävs generellt sett ett negativt covidtest (både PCR-test och snabbtest är godkända). För personer som inte är bosatta i en gränsregion (Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland) får testet vara högst 48 timmar gammalt vid ankomst till Danmark. Därefter ska ett nytt test tas inom 24 timmar.

För boende i gränsregioner får testet vara högst 72 timmar gammalt och man är undantagen övriga test- och karantänsregler.

Personer som kan uppvisa ett giltigt intyg om att man är färdigvaccinerade får resa in i Danmark utan att uppvisa ett negativt covidtest och är undantagna krav om ett nytt test och isolering.

Personer som har varit smittade med covid-19 undantas från testkrav om man kan framvisa dokument om ett positivt snabbtest (antigentest) eller PCR-test som, vid tidpunkten för inresan, är minst 14 dagar och högst 180 dagar gammalt.

Källor: coronasmitte.dk, oresunddirekt.se, Sweden Abroad.

+ Budapest 27 juni mot Nederländerna, en av två alternativ vid en tredjeplats.

Åskådare till större sport- och kulturevenemang som fotbolls-EM har rätt att resa in i Ungern, utan krav på karantän, om man vid inresan kan uppvisa en giltig evenemangsbiljett och ett negativt PCR-test som inte är äldre än 72 timmar och är utfärdat på antingen ungerska eller engelska. I dessa fall har man rätt att stanna i Ungern i max 72 timmar.

Källa: Sweden Abroad.

+ Sevilla 27 juni mot Belgien, en av två alternativ vid en tredjeplats.

Förutom att fylla i en hälsodeklaration tidigast 48 timmar innan ankomst måste resenären visa upp något av följande:

* Bevis på komplett vaccination mot covid-19 senast 14 dagar före inresa

* Ett negativt testresultat i NAAT-test (t.ex PCR) eller ett EU-godkänt antigentest max 48 timmar gammalt vid inresa.

* Ett intyg på genomgången covid-19-infektion max 180 dagar gammalt.

Källa: Sweden Abroad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!