Svensk VM-feeling – då kan bänken luftas

Precis som i succé-VM 2019 är Sverige klart för slutspel redan inför sista gruppspelsmatchen i OS. Räkna därför med en helt ny svensk startelva mot Nya Zeeland. –Om möjligheten finns är det extremt bra att få in lite fler spelare och ny energi, säger vänsterbacken Jonna Andersson, som spelat nästan varje minut.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson, här redo att byta in Olivia Schough i OS-premiären mot USA, öppnar för att rotera laget i gruppspelsavslutningen mot Nya Zeeland.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson, här redo att byta in Olivia Schough i OS-premiären mot USA, öppnar för att rotera laget i gruppspelsavslutningen mot Nya Zeeland.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2021-07-25 20:40

En poäng mot Nya Zeeland på tisdag är det som krävs för att Sverige ska vinna sin grupp i OS-fotbollen. Men kvartsfinalplatsen står fast oavsett hur det går på Miyagistadion strax utanför Sendai, cirka 30 mil norr om Tokyo. Det har fotbollsdamerna sett till genom två raka segrar, mot USA (3–0) och Australien (4–2).

Samma läge var det i VM 2019, där det blev ett oväntat svenskt brons till slut. Den gången bytte förbundskapten Peter Gerhardsson ut sju spelare i startelvan till den sista gruppspelsmatchen mot USA, för att ha sina nyckelspelare utvilade till slutspelet.

Ett lyckat koncept, tyckte Gerhardsson, som nu verkar vilja kopiera det.

– Det är möjligt att det finns spelare som inte har spelat så mycket, som får chansen. För att vi ska få ett ännu bättre utgångsläge inför kvartsfinalen, lite som vi hade inför USA i den sista gruppspelsmatchen på VM. Vi har skapat oss samma läge egentligen, säger Gerhardsson.

Hoppas på att starta

Det skulle i så fall öppna för spelare som 18-åriga OS-debutanten Hanna Bennison. Den talangfulla mittfältaren har gjort två korta inhopp hittills och är minst sagt sugen på sin första mästerskapsstart.

– Det vore jättestort. Det hade verkligen varit hur kul som helst att få chansen att få spela från start, säger Bennison.

– Det är kul att jag har fått hoppa in i de här två matcherna och det har känts bra. Och jag är taggad och vill såklart spela mer. Det är tuff konkurrens men jag hoppas såklart på en start och att få spela mycket.

Hon är nöjd med det hon uträttat på planen hittills, och tycker att hon med sina kreativa anfallsegenskaper tillför något i det svenska laget. Saker som kanske passar extra bra mot ett lag som Nya Zeeland.

– Jag har känt mig pigg. Och jag tror att vi kommer ha mycket boll mot Nya Zeeland, så det är klart att det finns chans att man får mer boll i en sådan match. Det känns som att jag har kommit in med mycket energi och visat att jag vill spela. Jag har kanske inte haft jättemycket boll, i och med att det har varit korta inhopp, men det har känts bra.

Fortfarande pigg

Vänsterbacken Jonna Andersson spelade hela premiären mot USA, och byttes ut först i den 88:e minuten mot Australien. Men det täta matchschemat och det varma vädret bekommer henne inte så här långt.

– Jag känner själv inte att värmen har påverkat. Det skulle vara skillnad om solen hade varit framme eller om vi hade spelat mitt på dagen. Så än så länge känns det bra, säger Andersson.

Hon vill naturligtvis inte starta på bänken mot Nya Zeeland. Samtidigt medger hon att det finns en poäng med att rotera laget när chansen nu kommer.

– Som fotbollsspelare vill man alltid spela matcherna. Men om möjligheten finns är det extremt bra att få in lite nya spelare och få in ny energi. Vi har en extremt stark trupp och bra spelare. Att få in ny fräsch energi skulle absolut kunna hjälpa i en sådan här match, säger Andersson.

Jonna Andersson, till höger, i duell med USA:s Tobin Heath i OS-premiären.
Jonna Andersson, till höger, i duell med USA:s Tobin Heath i OS-premiären.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!