Svenska fotbollsmörkret: "Väldigt tufft"

Herrlandslaget har misslyckats de senaste två åren och åkte på en genant utskåpning i Baku. Damlandslaget ser ut att missa ett mästerskap för första gången sedan 1993. Svensk landslagsfotboll mår sämre än på länge. Hur ska det vända? –Ibland kan jag tycka att experterna är väl snabba med att domedagen är här, säger SvFF:s generalsekreterare Andrea Möllerberg.

Fredrik Reinfeldt, ordförande för Svenska fotbollförbundet, och Andrea Möllerberg, generalsekreterare, har en hel del att fundera på.

Fredrik Reinfeldt, ordförande för Svenska fotbollförbundet, och Andrea Möllerberg, generalsekreterare, har en hel del att fundera på.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-11-24 05:45

Möllerberg, ny generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet efter Håkan Sjöstrand, kunde fått en lättare start på nya jobbet.

Dels ska hon rekrytera en ny förbundskapten till herrlandslaget, dels ska hon hålla ekonomin i balans när Sverige nu går in i en lågkonjunktur. Men framför allt ska Möllerberg se till till att svensk fotboll står på benen igen.

0–3 mot 120-rankade Azerbajdzjan i EM-kval i förra veckan beskrivs som en av de sämsta matcherna ett svenskt herrlandslag gjort. Med endast tio poäng på åtta matcher missar Blågult EM för första gången på 28 år.

Möllerberg: "Små marginaler"

TT: Varför har det blivit så?

– Det är svårt att säga. Vi har haft stora framgångar under många år och någon gång blir det ett skifte. Det blir en dipp, sedan kommer man tillbaka. Vi har under många år haft en kärntrupp så när det blir ett skifte så kommer resultaten också att påverkas. Det är så små marginaler det handlar om, säger Andrea Möllerberg och fortsätter:

– Man får några motgångar och lägg därtill kvalspelet som är väldigt tufft. Ibland får man inte det med sig hela vägen.

"Vi är nationalsporten"

Mycket talar för att även damerna får se sommarens mästerskap från sidan.

Sverige är illa ute i Nations League-gruppen som också är kval till OS i Paris. Med sex poäng att spela om är man fem poäng bakom världsmästaren Spanien. Sverige är borta från OS om Spanien slår Italien den 1 december.

TT: Hur mår svensk fotboll?

– Jag tycker att svensk fotboll mår bra. På herrsidan hade vi så klart vilja haft större framgångar, men på damsidan är vi etta i världen, även om det har varit tufft i OS-kvalet. Men tittar man på siffrorna så ökar vi inom rörelsen. Vi är nationalsporten och fler spelar fotboll. Vi gör även enorm nytta för samhället.

Ekonomiska förluster väntar

Missade mästerskap innebär också tappade intäkter. Andrea Möllerberg poängterar att just ekonomin är en viktig punkt för henne att ta tag i direkt – tillsammans med rekryteringen av en ny förbundskapten till herrlandslaget.

– Vi är i balans inför 2024 men vi måste vara väl rustade till 2025. Vi budgeterar sällan med att vi ska ta oss till mästerskap eller att vi på något sätt ska gå hela vägen. Det blir grädde på moset. Men med de pengarna kan vi göra de här extra satsningarna och det vore jättetråkigt att inte kunna göra det.

Möllerberg håller inte med om att det är oroligt på förbundskansliet i Solna.

– Det är otroligt många kompetenta personer som har enorm erfarenhet. Vissa slutar absolut, det händer. Sen har man kanske väntat med att jag skulle komma in så att man kan göra vissa förändringar. Verksamheten rullar på som den ska göra, även om det finns vissa frågor som man har fått pausa som inte är så kritiska.

Damlandslaget, här Kosovare Asllani, ser ut att missa OS i Paris. Arkivbild.
Damlandslaget, här Kosovare Asllani, ser ut att missa OS i Paris. Arkivbild.
Fakta: Fyra utmaningar för Möllerberg

+ Landslagskrisen

Herrarna missar EM i Tyskland och nästa år väntar spel i Nations Leagues C-division. Senast herrlandslaget missat ett EM var 1996.

Damerna ser ut att inte kvala in till OS och missar i så fall ett mästerskap för första gången sedan 1993.

U21-herrarna har bland annat tappat poäng mot Georgien i EM-kvalet och ligger just nu utanför slutspelsplats.

+ Jakten på en ny förbundskapten

Vem ska ta över herrlandslaget efter Janne Andersson? Drömnamnet Graham Potter uppges ha tackat nej. Andra det har spekulerats kring är Per-Mathias Høgmo, Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, Henrik Rydström och Håkan Ericson.

+ Den organiserade brottsligheten

Under hösten har flera larm om gängkriminella som försöker rekrytera ungdomar runt omkring träningsanläggningen Skytteholm i Solna kommit. TV4:s Fotbollskanalen avslöjade att vårdnadshavare och ledare har informerat AIK om "ökad närvaro av kriminella element" på Skytteholms IP. Bland annat handlar det om personer som har burit skottsäker väst och som har kopplingar till gängkriminalitet.

+ Sportswashing

VM 2034 spelas sannolikt i Saudiarabien, 2022 var det i Qatar. Mer och mer tar Saudiarabien över sportvärlden, främst genom sportswashing. Svensk fotboll har genom åren haft svårt att navigera i frågor kopplade till mänskliga rättigheter.

Norge har varit tydligare i sin kritik, främst genom ordföranden Lise Klaveness.

Vi har olika anfallstaktik. De (Norge) går ganska hårt och vi har valt mer den diplomatiska vägen. Fredrik (Reinfeldt, ordförande i SvFF) har en annan sorts erfarenhet kopplat till sin tidigare roll (statsministerrollen), jämfört med våra nordiska länder, om jag ska vara helt ärlig. Hans tillvägagångssätt är mer framgångsrikt än Norges. Men det viktigaste är att vi, alltså alla demokratiska länder, jobbar för att påverka så det blir bättre, säger Möllerberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!