Svenska knepet – forskning på straffsparkar

Sverige förbereder sig för en eventuell straffläggning. Då tar man bland annat hjälp av forskning. –Övergripande handlar det om att ha så mycket kontroll som möjligt i situationen, säger landslagets idrottspsykologiske rådgivare Daniel Ekvall.

Emil Forsberg gjorde mål på straff mot Slovakien i gruppspelet.

Emil Forsberg gjorde mål på straff mot Slovakien i gruppspelet.

Foto: Erik Simander/TT

Fotboll2021-06-27 11:58

EM-åttondelsfinalen mot Ukraina närmar sig. Sverige är också väl medvetet om vilka scenarion som kan komma att vänta i Glasgow på tisdag.

Under lördagskvällen hade man ett gruppsamtal där man utvärderade gruppspelet och blickade framåt mot nästa fas tillsammans med lagets idrottspsykologiske rådgivare Daniel Ekvall.

– Han ska prata om slutspelspsykologi, för det är ju lite speciellt. Det kan ju till exempel bli straffsparksläggning, och då får vi se hur vi kan förbereda oss det. Det finns ju faktisk vetenskap kring straffläggning och vem som har störst chans att vinna och så vidare. Utan att krångla till det för mycket så kommer vi att prata kring de här grejerna med spelarna, säger förbundskapten Janne Andersson.

"Kanske en konkurrensfördel"

Daniel Ekvall utvecklar:

– Det finns lite forskning kring det där med att hantera straffläggningar och pressen som kommer med det. Bland annat finns det en professor i Norge som heter Geir Jordet som har tittat på straffar i mästerskap där han kikar på vilka beteenden som ökar sannolikheten för hur man vinner en straffläggning, säger Ekvall och fortsätter:

– Sen är det ingen garanti men på en övergripande nivå handlar det om att i en sådan situation försöka ha så mycket kontroll som det går. Sen exakt vilka beteenden är dumt att säga, det kanske är en konkurrensfördel att vi håller det för oss själva.

Inför matchen kommer förbundskapten Janne Andersson att förbereda en lista med de 23 namn som är tillgängliga i matchen. Där graderar han spelarna från 1 till 23 och ställer sig själv som ansvarig om resultatet inte faller väl ut i straffläggningen.

– Det är mitt ansvar vem som tar straffen och då tar jag också ansvar för om han missar eller gör mål. Sen får man säga nej om man inte vill. Men jag kommer att ha en lista från 1 till 23 med de som är uttagna, säger förbundskaptenen.

Granqvist?

Andersson säger ha det klart för sig vilka de fem första namnen är.

De senaste åren har Emil Forsberg och Sebastian Larsson varit flitiga från straffpunkten. Det har även Andreas Granqvist, som nu finns med i truppen. Men om mittbacksveteranen skulle få en plats på bänken för att eventuellt kunna slå en straff i straffläggningen är inget Andersson har funderat på ännu.

– Så långt har jag inte tänkt, det måste jag erkänna. Vi får se, säger han.

Andersson berättar att han känner sig trygg med många spelare i laget då flera är vana vid att slå straffar i sina klubblag samt att hantera press.

– Våra spelare är ju vana vid med att spela stora matcher och har stor erfarenhet. De flesta tror jag känner sig ganska trygga i den situationen när de får frågan, säger Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!