Svenska OS-hoppens val – nobbar invigningen

OS-invigning den 23 juli. Då väljer både den svenska simtruppen och damlandslaget i fotboll att avstå. –Det känns inte smart, säger Ulrika Sandmark, förbundskapten i simning.

KALMAR 20210613Stina Blackstenius och Kosovare Asllani under söndagens träning på Guldfågel Arena i Kalmar.Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

KALMAR 20210613Stina Blackstenius och Kosovare Asllani under söndagens träning på Guldfågel Arena i Kalmar.Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2021-07-13 08:11

Sarah Sjöström och resten av de svenska simmarna börjar sin jakt på OS-medaljer den 24 juli, dagen efter invigningen på Tokyos Olympiastadion. Med det i åtanke väljer man att inte vara med på invigningen.

– Vi har inte fått något besked om vad som gäller med OS-invigningen, men det är ändå inte intressant eftersom nästan alla börjar simma dagen efter, säger Ulrika Sandmark.

– Det är inte värt det. Dels tar det mycket energi, dels i det här läget när allt annat är så strikt så tycker jag inte att det känns smart, säger Sandmark.

Mitt i gruppspelet

Samma gäller för de svenska fotbollsdamerna. Sverige premiärspelar mot USA den 21 juli och dagen efter OS-invigningen möter man Tony Gustavssons Australien i den andra gruppspelsmatchen.

– Historiskt sett under alla OS-slutspel har vi bara varit med på en enda invigning som har passat in i vårt schema. Det är väldigt krävande fysiskt och väldigt många timmar. Vi kommer inte att vara med på någon invigning, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

I Tokyo råder det dessutom nödläge fram till och med den 22 augusti på grund av hög smittspridning, och OS-idrottarna kommer att leva och tävla under rigorösa restriktioner.

Är på plats

Fotbollslandslaget anlände till förlägret i Fukuoka i måndags och håller på att förbereda sig för gruppspelet samtidigt som man anpassar sig till värmen och den höga luftfuktigheten.

– Det kommer att vara tester var och varannan dag. På hotellet har vi en egen våning och vägar till matsalen och så vidare. Vi kommer inte att träffa så många japaner vilket är tanken. I övrigt kommer det att vara på samma sätt som vi lever nu. Man är i en bubbla och försöker att umgås med så lite folk som möjligt utifrån. Vi kommer träna där och acklimatisera oss på alla sätt och vis, säger Domanski Lyfors.

TT: Hur känns det med nödläget och den ökade smittspridningen?

– Läget i världen är ju väldigt annorlunda. Det är nästan så att man är förberedd på allting och det tror jag är viktigt att man är. Att man är försiktig och månar om andra. Det tror jag alla som kommer till Japan kommer att vara.

Återbuden är dåliga nyheter för Sverige olympiska kommitté i jakten på en fanbärare till invigningen.

Både simstjärnan Sarah Sjöström, som gör sitt tredje OS, och fotbollslandslagets kapten Caroline Seger, som gör sitt fjärde OS, hade varit tänkbara för den prestigefyllda uppgiften.

STOCKHOLM 20210711 Pressträff inför OS i Tokyo med uttagna simmare. frv. Emelie Fast, Björn Seeliger,Sarah Sjöström, Robin Hanson, Sara JunevikFoto: Johan Jeppsson / TT Kod 10730
STOCKHOLM 20210711 Pressträff inför OS i Tokyo med uttagna simmare. frv. Emelie Fast, Björn Seeliger,Sarah Sjöström, Robin Hanson, Sara JunevikFoto: Johan Jeppsson / TT Kod 10730
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!