Svenske läkarens okända nyckelroll i VM

Om en VM-spelare får en smäll mot huvudet kliver en svensk in i huvudrollen. Mats Börjesson jobbar med Fifas nya satsning på ett hjärnskakningsprotokoll under mästerskapet.

Mats Börjesson i diskussion med Fifas läkarteam under matchen mellan USA och Wales.

Mats Börjesson i diskussion med Fifas läkarteam under matchen mellan USA och Wales.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-11-24 10:11

Mats Börjesson, kardiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, har gjort flera OS samt EM- och VM-slutspel.

Då har han oftast varit knuten till svenska damlandslaget i fotboll.

Under fotbolls-VM i Qatar har Börjesson en annan viktig roll.

Ansvarig på arenan

Läkaren är en del av det internationella fotbollsförbundet Fifas satsning på spelarnas hälsa, och då specifikt hjärnskakningar. I mästerskapet har han huvudansvaret för läkargruppen på VM-arenan Ahmad bin Ali-stadion.

Han kan ha olika uppgifter under matcherna; han kan från en plats på läktaren via tv-skärmar fokusera på vad som sker på planen, om någon spelare skadar sig och snabbt behöver undersökas för eventuell hjärnskakning, eller så kan han vara en av läkarna som sitter vid planen och blir den som undersöker spelarna.

Arbetssättet är helt nytt inom Fifa och därmed även för VM-turneringar.

Fifa har inte tillåtit TT intervjua Mats Börjesson. Till förbundes hemsida säger Fifas läkarchef Andrew Massey:

"En hjärnskakning, det är inte som vilken annan skada som helst. Det kan ta upp till 72 timmar innan den yttrar sig. Vi arbetar efter 'misstänka och skydda', och det är för att hjälpa lagens läkare att fatta rätt beslut".

Extra byte

I VM-slutspelets andra match, mellan England och Iran på Khalifa International Stadium, utspelades just en sådan händelse.

Irans målvakt Alireza Beiranvand krockade med en spelare, smällen tog mot huvudet och han undersöktes på planen under en längre tid. Sedan byttes han ut – dock efter att först ha kommit tillbaka i spel i några minuter.

Han ansågs då vara i hjärnskakningszonen.

Och i och med Fifas protokoll aktiverades därmed ytterligare ett nytt inslag i VM-fotbollen.

Om en spelare bedöms ha fått en hjärnskakning eller att smällen kan leda till det framgent, har laget rätt att göra ytterligare ett byte.

Ett hjärnskakningsbyte, som Iran gjorde då Hossein Hosseini ersatte Beiranvand i den 20:e minuten, räknas alltså inte till de fem som landslagen normalt får göra vid maximalt tre tillfällen under matchen.

Mats Börjesson i samtal med USA:s läkare.
Mats Börjesson i samtal med USA:s läkare.
Fakta: Fifas regler för byten efter hjärnskakning

Vid en potentiell huvudskada stoppar domaren matchen och medicinsk personal från spelarens lag får gå in på planen för att göra en bedömning. Finns videomaterial på händelsen ska även det användas för att göra en bedömning.

Om symtom på hjärnskakning upptäcks får laget ersätta spelaren med ett hjärnskakningsbyte. Den utbytte spelaren får då inte återvända till planen.

Varje lag har ett hjärnskakningsbyte.

Om det inte finns symtom på hjärnskakning får spelaren spela vidare men kommer att observeras av medicinsk personal. Spelaren kommer ändå undersökas vid halvtid eller efter matchen, beroende på när incidenten inträffade.


Fakta: Hjärnskakningar

Hjärnskakning definieras som en kortvarig medvetslöshet i direkt anslutning till våld mot huvudet, till exempel efter ett slag eller ett fall.

Vid en hjärnskakning utsöndrar hjärnans nervceller olika proteiner, vars halter kan mätas genom att analysera ryggmärgsvätska och i vissa fall även går att upptäcka i blodomloppet.

Upprepade hjärnskakningar innan hjärnan har läkts färdigt kan leda till kronisk hjärnskada, CTE, som också kallas boxardemens.

Källa: Nationalencyklopedin med flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!