Svenske supportern i Baku: "Självklart att åka"

Sportsligt saknar matchen betydelse. Men med terrorattentatet i Bryssel i färskt minne var det viktigare än någonsin för landslagssupportern Johan Dalén att ta sig till Baku för att se Sverige spela mot Azerbajdzjan i EM-kvalet. –Det handlar om att stå upp för demokratin, säger han.

För supportern Johan Dalén var det självklart att åka till Baku. Arkivbild.

För supportern Johan Dalén var det självklart att åka till Baku. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2023-11-15 05:59

När TT når Johan Dalén i Baku har han och hans supportersällskap precis slagit sig ner på en servering tillsammans med några azerer.

– Så gör vi alltid när vi är på bortamatch. Utan undantag. Det är vad fotbollen handlar om för oss. Att knyta kontakter med den lokala befolkningen. Det är alltid lika trevligt, säger han.

Självklar resa

Det har bara gått en månad sedan två svenska landslagssupportrar dödades i terrorattentatet i Bryssel, ett par timmar före EM-kvalmatchen mellan Sverige och Belgien. Johan Dalén skulle egentligen ha varit på plats i den belgiska huvudstaden, men stoppades av covid-19.

Den hänsynslösa attacken, där ytterligare en svensk skadades svårt, har säkerligen fått flertalet blågula supportrar att dra sig för att resa till Baku och torsdagens kvalmatch – men inte Dalén och hans gäng.

– Det var mer självklart än någonsin att åka, säger han.

– Det handlar inte om själva matchen eller om resultatet. Det handlar om att stå upp för demokratiska värderingar.

Dalén berättar att de svenska supportrarna som är på plats i Azerbajdzjans huvudstad har blivit väldigt väl emottagna.

– Jag känner ingen oro alls för att gå omkring i svensk landslagströja här, säger han.

– Folket här har en bra bild av oss. Det känns som att de på många sätt har kvar den gamla Sverige-bilden.

"Ingen hjälte"

När förbundskapten Janne Andersson under måndagens presskonferens fick klart för sig att ett dussintal svenskar har rest till Baku för att följa matchen på plats – trots att den saknar betydelse, Sverige kan ju som bekant inte längre nå EM-slutspelet nästa sommar – blev han rörd.

– Kommer det folk till Baku är de hjältar. Det kan jag säga utifrån att vi inte har något att spela för, sade han bland annat.

Anderssons fina ord har nått Dalén.

Och de värmer.

– Vi gladde oss väldigt mycket när vi läste det. Väldigt mycket. Men vi ser oss inte som hjältar, utan som supportrar. Är man supporter så är man det i både med- och motgång. Det är lätt att sätta sig på tåget över Öresundsbron när det handlar om en avgörande kvalmatch och när det går bra, men är man supporter på riktigt spelar det ingen roll hur det går. Då stöttar man, även i motgång.

Hoppas på glädje

Johan Dalén, som följt landslaget på plats i 30 år, hoppas att han får se en svensk seger på torsdagskvällen. Men framför allt hoppas han på en seger för fotbollen – och demokratin.

– Jag hoppas att Sverige vinner. Men det spelar ingen roll om det blir 10–0 eller 1–0, eller 0–10 för den delen. Jag hoppas på en seger för det öppna samhället, säger han.

– Jag vill att man ska få stå upp för glädjen till fotbollen.

Fakta: Terrordådet i Bryssel

Klockan 19.15 den 16 oktober öppnar en man beväpnad med ett automatvapen eld mot flera personer i närheten av Sainctelette-torget i centrala Bryssel. Två personer, män i 60- respektive 70-årsåldern, dödas. En tredje skadas allvarligt. Samtliga är svenska medborgare.

Den misstänkte gärningsmannen är enligt belgiska medier en 45-åring från Tunisien. Han befann sig i Belgien utan tillstånd efter att ha fått avslag på en asylansökan. Mannen vistades för ett tiotal år sedan i Sverige och satt här också i fängelse. Det är oklart för vilket eller vilka brott han dömdes.

På sociala medier har en video spridits på en man i orange reflexjacka som öppnar eld mot flera personer på öppen gata. I en annan video uppger mannen, som säger sig vara lojal med terrorgruppen IS, att han har dödat tre svenskar och att han har gjort det för att "hämnas för muslimer".

Dådet inträffade en och en halv timme före Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien i Bryssel. Första halvlek spelades, men efter att de svenska spelarna informerats om dådet i halvtid bröts matchen sedan de vägrat spela vidare.

En fruktlös jakt på gärningsmannen pågick under natten. Han lokaliserades på tisdagsmorgonen och sköts i samband med gripandet till döds på ett kafé några kilometer nordöst om attentatsplatsen.

När matchen bröts var ställningen 1–1. Europeiska fotbollförbundet (Uefa) beslutade senare att det också blev slutresultatet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!