Svensken mörkade VM-stjärnans skada

Australiens stora stjärna Sam Kerr missade VM-premiären mot Irland (1–0) med en skada. Landslagets svenske förbundskapten Tony Gustavsson visste redan dagen innan premiären att skyttedrottningen var skadad – men valde att mörka det. –Vi visste att hon inte skulle spela, säger svensken.

Både Tony Gustavsson och Sam Kerr visste om stjärnans skada.

Både Tony Gustavsson och Sam Kerr visste om stjärnans skada.

Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Fotboll2023-07-20 16:33

På en presskonferens på onsdagen satt både Tony Gustavsson och lagkaptenen Sam Kerr och var glada, avspända och lite charmigt förväntansfulla och spända. I själva verket visste de båda redan då att Kerr var skadad och troligen inte skulle kunna starta i matchen som de förberett sig för i flera år.

När Australien släppte startelvan en timme innan matchen mot Irland fanns Sam Kerrs namn inte med. Hon skrev samtidigt själv på sociala medier att hon skadat vaden under onsdagens träning och senare kom information om att hon blir borta även i nästa match mot Nigeria.

"Ville inte avslöja"

På presskonferensen efter 1–0-vinsten mot Irland försökte Tony Gustavsson förklara varför han och Kerr inte avslöjat skadeläget dagen innan, när de visste om det.

– Sam var en stor del av Irlands matchplan så vi ville inte avslöja det, säger han.

TT: Så i går när ni satt här så visste ni båda att Sam Kerr inte var okej och höll masken?

– Ja, och jag vill be om förståelse för det med tanke på att det är VM. Jag respekterar er (journalister) och jag vill vara ärlig men vid den tidpunkten så visste vi att hon inte skulle spela.

Samlade laget

Han säger att skadebeskedet förstås var ett hårt slag för Sam Kerr och för de andra spelarna i laget.

Men Kerr samlade laget och förklarade att “det här handlar inte om mig, det handlar om laget som spelar".

När det gäller premiären så återkommer Gustavsson flera gånger till att det var framför allt en mental kamp och att Irland verkligen pressade Australien i slutet.

– Det var inte den bästa fotbollsmatchen. Men vi hittade ett sätt att vinna, säger Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!