Svenskfajt om VM-bronset: "Önskar det varit final"

Två svenska förbundskaptener och deras landslag ställs mot varandra i matchen om bronset i fotbolls-VM. "Matildas" Tony Gustavsson önskar att han och Peter Gerhardsson i stället gjort upp om guldet. –Jag ska vara ärlig och säga att jag önskar att det hade varit finalen både för oss och Sverige.

Australiens förbundskapten Tony Gustavsson säger att han önskar att han hade fått möta Peter Gerhardsson och Sverige i en VM-final i stället för bronsmatch.

Australiens förbundskapten Tony Gustavsson säger att han önskar att han hade fått möta Peter Gerhardsson och Sverige i en VM-final i stället för bronsmatch.

Foto: Abbie Parr/AP/TT

Fotboll2023-08-16 17:01

Australien förlorade på onsdagen semifinalen mot England med 1–3 inför mer än 75 000 entusiastiska åskådare på Stadium Australia i Sydney.

Både spelarna och deras svenske förbundskapten Tony Gustavsson var besvikna och ledsna när drömmen om VM-guldet på hemmaplan släcktes.

Redan innan de gick av planen pratade de om bronsmatchen mot Sverige i Brisbane på lördag.

– När vi samlades i en cirkel efter matchen sade jag att vi har extremt kort tid på oss till den matchen. Jag vet att det är mycket känslor men vi har inte tid att älta det nu. Vi har en bronsmatch att spela och vi måste vara redo, säger Tony Gustavsson på presskonferensen efter semifinalförlusten.

Gräver djupt

Han säger att de nu har en "extremt kort återhämtningstid" och påpekar att Sverige har 24 timmars återhämtningsförsprång eftersom svenskorna förlorade sin semifinal mot Spanien redan på tisdagskvällen lokal tid.

– Det kan komma att spela en stor roll i bronsmatchen. Men vi hade 30 minuters mer spel i benen än England inför den här matchen, men det syntes inte i andra halvlek. Så vi är tuffa, vi är i bra form och vi gräver djupt och har stödet från fansen, säger Tony Gustavsson.

Att han känner den svenska förbundskaptenen Peter Gerhardsson och det svenska laget väl tror han inte blir någon fördel för Australien i matchen om bronset.

– De känner oss också. Vi har spelat mot varandra i OS, vi har spelat ett stort antal vänskapsmatcher mot varandra, den senaste i oktober, säger Tony Gustavsson.

Han påpekar också att flera av spelarna i de båda landslagen känner varandra riktigt bra från sina klubblag i Sverige och även i England.

– Det är spelare som spelar med och mot varandra dag in och dag ut i både damallsvenskan och framför allt i England, säger Gustavsson.

Fem damallsvenska australiskor

Men oavsett hur väl de båda "svensklagen" känner varandra och utgången av matchen på lördag önskar Tony Gustavsson att det hade varit annorlunda.

– Jag ska vara ärlig och säga att jag önskar att det hade varit finalen, både för oss och Sverige. Men nu är det en bronsmatch och vi ska göra det mesta av den, säger Tony Gustavsson som också har en blågul som assisterande förbundskapten i Jens Fjellström.

I den australiska truppen finns fem spelare som har sin hemvist i klubbar i damallsvenskan i Sverige. Det är Aivi Luik som spelar i Häcken, Claire Polkinghorne med hemvist i Vittsjö precis som Katrina Gorry och Charlotte Grant, och Kyra Cooney Cross som till vardags spelar i Hammarby.

Fakta: Australiska spelare i Sverige

I den australiska truppen finns fem spelare som har sin hemvist i klubbar i damallsvenskan:

Aivi Luik, BK Häcken

Claire Polkinghorne, Vittsjö

Katrina Gorry, Vittsjö

Charlotte Grant, Vittsjö

Kyra Cooney Cross, Hammarby

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!