Svensklaget mästare – "Ska dricka soda med lime"

Svensklaget Chelsea är engelska cupmästare efter att ha besegrat Manchester United i FA-cupfinalen (1–0). Detta efter att storstjärnan Sam Kerr, inför rekordpublik, gjort enda målet med drygt tjugo minuter kvar. –Vilken dag. De började bra, men vi fixade till det i halvtid och tog kontroll över andra halvlek, säger Chelseas Erin Cuthbert till BBC.

Chelseas Magdalena Eriksson lyfter FA-cuppokalen.

Fotboll2023-05-14 17:31

Chelsea och Manchester United jagar båda den engelska ligatiteln. På söndagen möttes lagen i FA-cupfinal på ett utsålt Wembley, till slut visade sig publiksiffran bli 77 390 åskådare. Vilket var rekord i FA-cupsammanhang på damsidan. Därtill slog publiksiffran även rekordet för antal åskådare i en nationell klubblagsmatch för damer.

Den tidigare toppnoteringen var från en spansk ligamatch mellan Barcelona och Atlético Madrid.

Manchester United inledde den engelska cupfinalen bäst. Redan efter 22 sekunder satte Leah Galton bollen i mål – men målet dömdes bort för offside.

Men Chelsea, med Magdalena Ericsson i mittförsvaret, jobbade sig tillbaka in i matchen. Trots det lyckades inget av lagen få bollen i mål i första halvlek.

Andra halvleken började även den jämn – fram till att Chelseas danska stjärna Pernille Harder byttes in i den 57:e minuten. Harder visade direkt att hon var på spelhumör och skapade direkt ett par chanser. I den 68:e minuten fick hon till slut utdelning för sitt slit. Med ett fint inlägg hittade Harder Sam Kerr som fick så gott som öppet mål – sådana lägen missar inte den australiska stjärnanfallaren – och 1–0 var ett faktum.

– Man kunde se att vi var trötta efter 90 minuter så jag är glad att det inte gick till förlängning. Jag ska dricka soda med lime ikväll, säger Chelseas Erin Cuthbert till BBC.

Trots att United pressade Chelsea i slutminuterna lyckades Londonklubben hålla undan och 1–0 blev slutresultatet. Vilket innebar att Chelsea vann FA-cupfinalen för tredje året i rad.

Johanna Rytting Kaneryd och Zecira Musovic tillbringade hela matchen på Chelseas bänk.