Svenskt fiasko – men klart för minst playoff till VM

Borta i Batumi – och chansen att boka en plats i VM-slutspelet redan på söndag är ytterst liten. Kvällens förlorare var Sverige – två gånger om. Först sensationella 0–2 mot Georgien, sedan vann Spanien mot Grekland i Aten med 1–0. Men en framgång nåddes. Landslaget är garanterat minst playoffspel i mars nästa år.

Deppigt värre efter den tunga förlusten mot Georgien i VM-kvalet.

Fotboll2021-11-11 19:58

– Vi är redo att komma tillbaka på söndag mot Spanien och spela bättre, sade förbundskapten Janne Andersson på presskonferensen efter den smärtsamma förlusten.

Resultatet i mötet mellan Grekland och Spanien – med avspark några timmar senare – spikade det svenska utgångsläget inför gruppfinalen mot spanjorerna på söndag kväll.

I och med segern i Aten klev Spanien upp som gruppetta, en poäng före Sverige och med bättre målskillnad.

Ska Sverige vinna gruppen och ta direktplatsen till VM krävs seger i Sevilla.

Förbundskaptenen Janne Andersson upplevde sin värsta kvalkväll sedan han tog över landslaget 2016.

Inget att skylla på

Men varken han eller hans spelare har något att skylla på. Det här var en match Sverige skulle ha avgjort tidigt och vunnit utan problem, men effektiviteten var inte bara usel.

Den saknades helt.

– I första halvlek spelade vi tillräckligt bra för ett eller två mål, sade Janne Andersson och tillade:

– Man måste göra mål på sina chanser. Grattis till Georgien, de gjorde mål, det gjorde inte vi.

På någon av de här gyllene chanserna borde landslaget ha satt sig i en bekväm sits redan före halvtidsvilan. Men det var en kväll när allt gick emot.

Det var snudd på en prestation att inte få in bollen, men det var som förgjort på grund av lama avslut, felbeslut, en målvakt som heter Giorgi Loria och hårt arbetande georgiska försvarare.

Alla dessa missar

Kavalkaden av missade möjligheter under de spelmässigt starka första 45 på Batumistadion:

14:e minuten: Ibrahimovic bröt en bakåtpassning, bäddade för Emil Forsbergs vars skott parerades av Loria. Viktor Claesson snappade upp returen men skottet täcktes på mållinjen av en försvarare.

23:e: Forsberg drev upp, släppte till Isak som lyfte mot bortre stolpen. Där kom Ibrahimovic, som fick ett utmärkt läge att nicka in sitt 63:e landslagsmål. Men pannträffen blev lam, illa riktad och ett lätt byte för Loria.

27:e: Ibrahimovics nästa nick var bättre, men Loria tippade till hörna. På den nickade Ibrahimovic på nytt, Loria räddade. Victor Nilsson Lindelöf fick två chanser, men båda skotten blockerades.

32:a: Claesson släppte smart Nilsson Lindelöfs uppspel till Alexander Isak. Det var han mot Loria. Loria vann igen.

42:a: Ibrahimovic drog till från nära håll, men på en försvarare till hörna.

"Kvickan" kunde

I stället var Saba Lobzjanidze ytterst nära att klara den saken, men hans avslut gick parallellt med mållinjen.

Tolv minuter in i andra kom ett nytt, tydligt exempel på oförmågan att omsätta ett skolboksexempel till anfall i ett ledningsmål. Forsberg lyfte till Ibrahimovic som friställde Claesson.

Men Claesson lyckades missa målet.

Det var den 15:e svenska målchansen så långt, ännu ett omen om att det här inte skulle gå, att en VM-plats inte skulle få firas på ett av de bättre hotellen i Batumi.

Och bara minuten senare presenterade han sig, spelaren som landslagsspionen Lasse Jacobsson varnat för, 20-åringen från Rubin Kazan – i det svenska landslagslägret känd som "Kvickan".

I röran framför Robin Olsen tryckte Chvitja Kvaratschelia in 1–0 med en halvtimma kvar.

Med dryga tio minuter kvar slog han till igen, "Kvickan". Nilsson Lindelöf var för vek i en duell, Kvaratschelia fick fritt fram och spädde på det svenska eländet.