Svensson blev syndabock: "Helt annan match"

Sverige fick några mardrömsminuter före halvtidsvilan mot Portugal. Gustav Svensson blev utvisad och Cristiano Ronaldo straffade "Blågult" direkt med en frispark. –Det satte matchen, tyvärr. Fram till dess är det en ganska jämn match, säger förbundskapten Janne Andersson.

Gustav Svensson fick rött kort.

Gustav Svensson fick rött kort.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotboll2020-09-08 23:20

Gustav Svensson blev syndabock när Sverige föll med 0–2 mot Portugal i Nations League. Den hårdföre mittfältaren kom sent in i en satsning mot João Moutinho och fick sitt andra gula kort – och därmed en utvisning – strax före halvtidsvilan.

Inför matchen sade Gustav Svensson att han hoppades att Portugal skulle vara sämre med Cristiano Ronaldo än utan honom. Tvärtom, skulle det visa sig, då Ronaldo avgjorde matchen med sin vackra måldubblett. Det första målet kom på frisparken som Svensson orsakade i samband med utvisningen.

– Jag kommer inte att peka på Gustav. Det är lärdomar hela tiden som spelare. Det är klart, har man ett gult får man vara försiktig. Men här läxas det inte upp någon. Det här var min 50:e landskamp och jag tror att det är första gången vi får ett rött kort, säger förbundskapten Janne Andersson.

"Klappade om honom"

– Jag klappade om honom i paus och sen har jag inte sagt mer till honom, säger Andersson och fortsätter:

– Han var den som var mest ledsen. Första gula kortet var ganska billigt, andra är nog tydligare. Han gör ju inte det här för att fördärva för laget. Ibland kommer man lite fel. Gustav är en lojal spelare som vill lagets bästa.

Trots förlusterna mot Frankrike och Portugal såg Janne Andersson positiva inslag.

– Pontus Jansson visar i de här två matcherna att han håller på hög nivå. Han har gjort två starka matcher. Robin (Olsen) har också gjort det bra. Han är chanslös på målen i dag. Kristoffer Olsson har stärkt sin position. Han, Marcus Berg och Emil Forsberg var i bäst form när de kom hit. Många är med och fajtas om platserna och det tycker jag är jättekul.

Hyllar Kulusevski

Andersson om Dejan Kulusevski:

– Han gör en helt okej match. För honom och de andra offensiva spelarna blir det mindre möjligheter offensivt (efter utvisningen).

Om de höga förväntningarna på 20-åringen:

– Att gå in och dominera mot sånt här motstånd... så fungerar det inte. Det tar tid att växa in i det.

Hoppas på offensivt lyft

Inte ett enda producerat mål på 180 minuter säger att landslaget har en hel del att jobba med i det offensiva spelet.

– Pratar vi anfallsspel handlar det mycket om samhandling, om man inte har en spelare som Cristiano Ronaldo. Jag hoppas att vi kan lyfta ett steg i nästa samling, vara lite giftigare och skapa mer, säger Janne Andersson och avslutar:

– Den här matchen dog tyvärr i slutet av första utifrån perspektivet att spela offensivt. Då valde jag ändå att spela 4–3–2 och ett oerhört offensivt balanserat lag. Jag ville att vi skulle gå för det, inte bara backa hem och försvara oss. Vi fick inte ut mycket, men spelarna gör en fantastisk match i att de kämpar hela tiden och sedan kommer en ny individuell prestation av Ronaldo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!