Sverige förlorade kritiserad landskamp

Pandemins andra våg sveper in över Europa och inte en dag går utan nya restriktioner. Så varför spela en betydelselös landskamp? Frågan kvarstår efter 90 minuter i Brøndby. Ett danskt reservlag slog ett svenskt med 2–0.
–Man är rätt besviken, säger Mattias Svanberg till C More.

Danmarks Alexander Bah firar 2–0-målet i sin landslagsdebut.

Danmarks Alexander Bah firar 2–0-målet i sin landslagsdebut.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2020-11-11 21:30

Landskampen som länge var en klassiker, och med tiden lyckats behålla en viss aura av rivalitet, sågs den här gången av många kritiker som något onödigt, något som borde ha ställts in med tanke på virussituationen i länderna.

– Det är lika för bägge lagen, det är inget vi kan skylla på, säger den svenska mittfältaren Mattias Svanberg.

De båda förbunden lutade sig mot sedan länge ingångna avtal och Europeiska fotbollsförbundets rigorösa reglemente för att kunna spela smittsäkert.

Det elaka viruset lyssnade inte utan tog sig in i den danska truppen. Hemma på Lidingö satt den covid 19-smittade svenske förbundskaptenen Janne Andersson. Han lär inte ha kommit fram till mycket positivt.

– Alla vill visa lite, det kanske blir att man tänker lite mycket på sig själv, säger Svanberg.

Svår debut för Cajuste

Fokus låg på Jens Cajuste, 21, som nyligen valde att spela för Sverige framför att representera USA. Han fick debutera redan vid första samlingen och det innan han träffat mannen som vill se honom på planen – Janne Andersson.

Cajuste får fler chanser med tiden, men om han redan till sommaren är en man för EM-truppen på en svårt konkurrensutsatt position är svårt att se.

Det var knappast en succédebut, långt därifrån, men förutsättningarna för en sådan var begränsade; en kortare träning i tisdags, knappt inläst på hur landslaget spelar och medlem av en elva som aldrig spelat tillsammans.

Mittbacken Marcus Danielson tog sig in startelvan i EM-kvalet förra året efter framgångarna med Djurgården. Det gav kontrakt i Dalian i kinesiska ligan. Nu var han tillbaka i landslaget och på det hela taget stabil, en försvarschef. Enda plumpen kom när han tappade bort Kasper Dolberg, vars nick smet utanför.

Danskarna dominerade

Det av virusrelaterade anledningar svårt decimerade Danmark – 16 spelare saknades ur Kasper Hjulmands ursprungliga trupp – visade djupet i dansk fotboll. Med rutinerade Christian Eriksen och Thomas Delaney i spetsen dominerade danskarna, men utan att skapa några riktigt farliga chanser de första 45 minuterna.

Sverige hotade aldrig Oliver Christensen, målvaktsdebutanten, men det kunde ha blivit farligt om Robin Quaison nått Mattias Svanberg inspel från högerkanten.

Det var i stort sett vad den första halvleken bjöd på. Den andra förde spel- och underhållningsmässigt landskampen till något som liknade anständig nivå.

Det hettade till i närkamperna, tempot lyftes. Inhopparna tog för sig – och bäst lyckades Jonas Wind och Alexander Bah.

Wind petade in 1–0 efter en hörna i 61:a minuten och en kvart senare firade Bah sin debut med 2–0 sedan det svenska försvaret gått bort sig.

Byten lyfte Sverige

Tillförordnade förbundskaptenen Peter Wettergren skickade in Dejan Kulusevski och Sebastian Larsson med kvarten kvar. Larssons skruvade frispark gick via Oliver Christensens fingrar i både ribba och stolpe.

Jordan Larsson, även han inbytt, borde fått en straff när han revs ned.

Med bytena fick Sverige tryck, men inte utdelning.

– En ganska temposvag, typisk träningslandskamp i mina ögon, säger Peter Wettergren till C More och summerar vidare:

– Danmark har mycket boll, vi försvarar i egen box relativt bra till deras 1–0-mål. Det blir lite avgörande i matchen.

Den hårt kritiserade och av helt andra än sportsliga skäl uppmärksammade landskampen i Köpenhamn kan läggas till handlingarna.

Nu väntar tävlingsmatcher, de två sista gruppspelsmatcherna i Nations League. Ska Sverige överleva i A-divisionen? Seger mot Kroatien på lördag är troligen en nödvändighet för att få stanna bland de absoluta toppnationerna.

Fakta: Nations League

Tabellen, grupp 3, A-divisionen:

1) Portugal, +8 i målskillnad, 10 poäng

2) Frankrike, +4, 10

3) Kroatien, -5, 3

4) Sverige, -7, 0

Sveriges resultat: Frankrike 0—1 (hemma), Portugal 0—2 (h), Kroatien 1—2 (b), Portugal 0—3 (b).

Återstående matcher: 14 november: Portugal—Frankrike (20.45), Sverige—Kroatien (20.45). 17 nov: Frankrike—Sverige (20.45), Kroatien—Portugal (20.45).

Det gäller: Gruppvinnaren går vidare till slutspel där fyra lag deltar. Semifinaler, match om tredje plats och final spelas. Det lag som kommer sist i gruppen flyttas ned i B-divisionen till nästa upplaga av Nations League.

Regerande mästare: Portugal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!