Sverige jagar kvalrevansch: Är Zlatan med i truppen?

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka efter lång skadefrånvaro. Är Milanstjärnan en spelare för Sveriges trupp till EM-kvalet mot Belgien och Azerbajdzjan? Bara förbundskapten Janne Andersson har svaret – och vid trupputtagningen på onsdagen rätar han ut frågetecknet.

Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.

Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2023-03-14 16:03

Vad: Trupputtagning till herrlandslagets EM-kval.

När: Onsdag den 14 mars, klockan 12.00.

Vad gäller: Förbundskapten Janne Andersson tar ut truppen till kvalpremiären till EM-slutspelet i Tyskland 2024. Sverige inleder med två hemmamatcher; Belgien den 24 mars och tre dagar senare väntar Azerbajdzjan.

Så fungerar det: Sverige spelar i samma grupp som Belgien, Azerbajdzjan, Österrike och Estland. Gruppettorna tillsammans med tvåorna kvalificerar sig till mästerskapet. Tre landslag kommer att ta sig till Tyskland via playoff, där Nations League-spelet är inblandat.

Anderssons revansch: 60-åringen tog Sverige till VM i Ryssland 2018 och det utspridda EM-slutspelet 2020 – som med anledning av pandemin avgjordes 2021 – men till Qatar fick Sverige ingen biljett. Andersson & Co slutade tvåa i gruppen, tog sig till playoff-final men förlorade där mot Polen med 0–2. Sedan slutade Nations League-spelet med degradering till division C. Nu kan förbundskaptenen, vars kontrakt sträcker sig över EM-slutspelet, få revansch och siktar på att vara ett av de 24 landslagen som är med när mästerskapet drar i gång den 14 juni 2024.

Tre snackisar:

Är Zlatan Ibrahimovic med?

Den 41-årige anfallaren är tillbaka efter en nio månader lång skadefrånvaro. Trots att Ibrahimovic har matchats försiktigt i Serie A-klubben Milan kan han vara ett namn för kvaltruppen.

– Jag har tidigare uttryckt att om Zlatan är hel och frisk, även om han kanske inte kan starta matcher, så är den spelare och personlighet han har varit på samlingar och det han har visat i form av engagemang och ledarskap så tror jag att han kan tillföra väldigt mycket ändå. Ungefär som i Milan, även om han inte spelar så långa stunder så tror jag att han kan tillföra väldigt mycket, sade Janne Andersson till TV4:s Fotbollskanalen tidigare i veckan.

Hur det blir återstår att se.

Fortsatt mittbackskris?

Victor Nilsson Lindelöf spelar inte särskilt mycket i Manchester United men i Blågult är lagkaptenen given. På sistone har det funnits ett frågetecken kring vem som ska spela intill honom. Nu bör landslagsledningen se ljuset i tunneln – i alla fall på håll. Förvisso är Filip Helander, Rangers, Joakim Nilsson, St Louis, skadade, och Carl Starfelt, Celtic, har känningar.

Även kring Isak Hien finns vissa frågetecken. 24-åringen har gjort bra i från sig i Verona men i dagsläget är det oklart gällande mittbackens status då han missade helgens Serie A-möte med Monza. Hjalmar Ekdal, även han en tidigare djurgårdare, har tagit en fast plats i League Championship-klubben Burnley.

Heta svenskar?

Ekdal kan absolut även hamna här. Han flyttade i slutet av januari och har sedan dess spelat åtta ligamatcher och gjort ett mål för ett Burnley som är på god väg tillbaka till Premier League.

Sedan har Alexander Isak, Newcastle, på sistone svarat för bra prestationer, precis som Emil Forsberg, Leipzig, Viktor Gyökeres, Coventry, och Tottenhams Dejan Kulusevski... för att nämna flera av de aktuella truppspelarna i landslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!