Sverige kan tappa CL-plats: "Skulle inte vara bra"

Sverige riskerar att falla ytterligare på rankningen och tappa en plats i Champions League. Det är inte ens säkert att nuvarande position behålls även om både Rosengård och Häcken når gruppspelet. –Det är otroligt viktigt med tre svenska platser, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran.

Rosengårds veteran Caroline Seger. Arkivbild.

Rosengårds veteran Caroline Seger. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2023-10-10 15:33

I nuläget får tre svenska klubbar kvala till damernas Champions League-fotboll och det gäller även nästa år. Detta trots att Italien petat ner damallsvenskan till sjätte plats på Europeiska fotbollsförbundet Uefas nationsrankning, som bygger på inspelade poäng under fem säsonger.

I framtiden ser det dock värre ut. Då finns det stor risk att både Portugal och Danmark har gått förbi Sverige, som därmed endast skulle ha SM-guldvinnaren och den damallsvenska tvåan i kvalspel. Det svenska mästarlaget skulle dessutom behöva ta sig igenom två kvalrundor i stället för nuvarande en för att nå gruppspel.

– Det är klart att det inte skulle vara bra, säger Therese Sjögran, sportchef i det regerande mästarlaget Rosengård, om den hotande utvecklingen.

"Viktigt för svensk fotboll"

Resultat under pågående CL-säsong påverkar antalet deltagande lag från Sverige först till sommaren 2025. Detta eftersom det är ett års eftersläpning när Uefa fördelar platserna till turneringen via rankningen.

Det innebär att svenska klubbar denna säsong ska försöka försvara eller förbättra 8,5 poäng på rankningen – poäng som spelades in säsongen 2018–2019 och som försvinner sommaren 2025.

– Det är viktigt för svensk fotboll att vi har med så många lag som möjligt i Champions League, säger Sjögran.

Häcken och Rosengård är varsitt framgångsrikt dubbelmöte från att nå gruppspelet i Champions League och spela in viktiga rankningspoäng.

Problemet är att Portugal och Danmark har färre poäng att ersätta (två respektive fem) till rankningen 2025. Trots att exempelvis alla danska lag redan åkt ut i kvalet kommer exempelvis Danmark inför gruppspelet ha en bättre rankningspoäng än Sverige. Även Tjeckien kan gå om Sverige.

Vill göra det bättre än i fjol

I gruppspelet finns det dock möjlighet att ta ytterligare poäng, men när Rosengård var i finrummet förra hösten blev det sex raka förluster mot Barcelona, Bayern München och Benfica. Året innan blev det blott en seger i gruppen för Häcken.

– Därför hoppas jag att både vi och Häcken kan ta oss in i ett gruppspel för att samla poäng. Och att vi gör ett bättre gruppspel än vad vi gjorde förra gången, så vi kan ta så många poäng som möjligt, säger Therese Sjögran.

I årets sista kvalsteg möter Rosengård serbiska Spartak Subotica och laget inleder på bortaplan. Häcken möter nederländska Twente och börjar hemma på Hisingen. Båda matcherna spelas på onsdag. Linköping – det tredje svenska laget i turneringen – åkte ut i den första kvalomgången.

"Det är viktigt för svensk fotboll att vi har med så många lag som möjligt i Champions League", säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran. Arkivbild.
"Det är viktigt för svensk fotboll att vi har med så många lag som möjligt i Champions League", säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran. Arkivbild.
Fakta: Uefas nationsrankning

Uefas nationsrankning används bland annat för att avgöra hur många platser ett land får i damernas Champions League (CL) och hur kvalresan dit ser ut. Topp sex har tre klubbar i turneringen, vilket har gällt sedan 2021–2022.

Rankningen bygger på hur många poäng nationens klubblag har samlat in i genomsnitt i CL (både kval och huvudturnering) under fem säsonger. För en given säsong delas antalet poäng inspelade totalt med antalet deltagande lag från aktuell säsong.

Det är dock ett års eftersläpning när Uefa fördelar platserna enligt en så kallad tillträdeslista (access list).

Till nästa år gäller således resultaten för säsongerna 2018–2019 till och med 2022–2023. Då är rankningen som följer:

1) Frankrike 80,833 poäng, 2) Tyskland 76,666, 3) Spanien 71,166, 4) England 61,833, 5) Italien 35,000, 6) Sverige 26,999, 7) Tjeckien 26,166, 8) Danmark 25,750, 9) Portugal 24,000, 10) Nederländerna 22,000.


Fakta: Hoten mot Sverige

6) Sverige – ska ersätta 8,5 poäng från säsongen 2018–2019:

Både Häcken och Rosengård kan nå gruppspel – vardera plats skulle vara värd 4 poäng och chans att spela in fler poäng. Vid missat gruppspel får ett lag 3 poäng. Linköping åkte ut i kvalomgång 1, men slutade trea i sin kvalgrupp och spelade in 1,5 poäng. Antal inspelade poäng totalt för en nation delas sedan med antalet lag för att få ut en säsongspoäng.

7) Tjeckien – ska ersätta 8 poäng:

Två av tre lag – Slavia Prag och Sparta Prag – kan nå gruppspel. Tredjelaget Slovacko har spelat in 1,5 poäng.

8) Danmark – ska ersätta 5 poäng:

Både Brøndby och Køge åkte ut i kvalomgång 1 och spelade in totalt 3 poäng. Det ger ett snitt på 1,5 poäng och totalt 21,75 poäng inför säsongen 2025–2026. Det är en bättre poäng än Sveriges om exempelvis inget svenskt lag når gruppspel. Sverige skulle vid sämsta utfall stå på 20,999 poäng.

9) Portugal – ska ersätta 2 poäng:

Endast Benfica får kvala för Portugal, men laget kan nu nå sitt tredje raka CL-gruppspel. Landet har gått som en raket på rankningen – från 17:e plats till en nuvarande niondeplacering. Kommer som sämst – vid misslyckat kval – stå på 25 poäng.

10) Nederländerna – ska ersätta 8 poäng:

Både Ajax och Twente kan nå gruppspelet, men om duon lyckas måste man även spela in många poäng i gruppspel och utslagsfasen för att gå förbi Sverige.

Fotnot: I gruppspelet och framåt ger exempelvis en vunnen enskild match 2 poäng och en oavgjord match 1 poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!