Sverige kan tvingas spela klart: "Blir en dialog"

Sverige kan tvingas spela färdigt EM-kvalmötet mot Belgien, enligt Uefa:s regelverk. Matchen avbröts i halvtid vid ställningen 1–1 då två svenska supportrar sköts ihjäl utanför arenan. –Det kommer bli en dialog mellan Uefa och det belgiska fotbollsförbundet, säger Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet.

Victor Nilsson Lindelöf.

Victor Nilsson Lindelöf.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-10-17 09:25

Expressen skriver att Europeiska fotbollsförbundet Uefas regelverk säger att "matcher som inte kan spelas klart återupptas dagen efter".

Kan matchen inte återupptas dagen efter ska Uefa meddela ett nytt speldatum och match ska, om möjligt, spelas på samma arena enligt regelverket.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson verkade inte särskilt intresserad av att spela färdigt matchen.

– Det fanns ingen annan väg ur det här än att inte spela matchen. Nog är det bättre att vi får ordning och reda i vårt samhälle än att spela om matchen, sade Andersson på en presskonferens.

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf instämde:

– Belgien är redan klara för EM och vi kan inte ta oss dit. Så jag ser ingen mening med att spela klart matchen.

"Vill visa respekt"

Manu Leroy, tillförordnad generalsekreterare för det belgiska fotbollförbundet, säger enligt tidningen Le Soir att man inte tänker pressa Sverige att spela klart matchen – även om det kan innebära att Belgien inte blir toppseedat i nästa års EM.

– Vi vill visa vår respekt för det som har hänt. Det gäller att vara stora i sådana här lägen och det kommer vi att vara, säger Leroy.

Enligt honom är den "bästa lösningen" att låta matchen formellt sluta 1–1, som ställningen var när den bröts.

– Jag kommer att ta kontakt med det svenska förbundet, Österrike och Uefa för att föra fram det här. I ett sådant här läge måste etik och moral gå före, säger Leroy.

Dialog med Uefa

Svenska fotbollförbundet (SvFF) ska prata med Uefa om fortsättningen framåt.

– Det kommer bli en dialog mellan Uefa och det belgiska fotbollsförbundet. Det ligger inte högst på vår agenda i dag, säger säkerhetschef Martin Fredman på en digital pressträff.

SvFF har meddelat att landslagslaget har lämnat Belgien och spelarna flugit hem till sina klubblag efter måndagskvällens skjutning på Sainctelette-torget i centrala Bryssel, omkring sex kilometer från matcharenan Kung Baudouin-stadion.

Två svenskar dödades och en ytterligare person skadades, enligt belgisk polis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!