Sverige missar direktplats till EM: "Jättetråkigt"

Sveriges herrlandslag missar en direktplats till fotbolls-EM nästa sommar i Tyskland. Det efter att Österrike besegrade Azerbajdzjan i Baku med 1–0. –Det känns jättetråkigt, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson till Viaplay.

Marcel Sabitzer avgjorde i Baku. Arkivbild.

Marcel Sabitzer avgjorde i Baku. Arkivbild.

Foto: Florian Schroetter/AP/TT.

Fotboll2023-10-16 19:53

Blågult behövde först och främst vinna de tre återstående kvalmatcherna, samtidigt som Österrike maximalt tar en poäng från sina två matcher.

Redan där var det ett snudd på omöjligt uppdrag.

Och nu är EM-drömmen i princip över.

Österrike besegrade Azerbajdzjan med 1–0 i Baku och gör därmed Belgien sällskap vidare från gruppen. Marcel Sabitzer blev stor matchhjälte när han gjorde matchens enda mål i den andra halvleken. Men det var ytterst nära med en kvittering. Azerbajdzjas Toral Bayramov fick ett kanonläge på tilläggstid men sköt i stolpen.

Nära kvittering

Chansen att Sverige skulle nå EM var inför kvällen minimala – men nu är de mikroskopiska. Det handlar nämligen om möjligheten att ta sig vidare via det extrakval där tolv lag får kämpa om de tre sista EM-biljetterna utifrån resultaten i fjolårets Nations League.

Eftersom Sverige blev sist i sin grupp är dock den svenska chansen så liten att den nästan inte finns.

– Det är så små marginaler i den här branschen. Azerbajdzjans chans i slutet, man skjuter i stolpen... 1–1 och det hade fortfarande levt. Det är inga stora marginaler. I efterhand är allt enkelt. Men det är inga stora marginaler på vägen dit. Men det har som sagt avgjorts några gånger tidigare i år, säger förbundskapten Janne Andersson.

"Det är som det är"

Sverige möter Belgien senare under kvällen i Bryssel. En match som är till stor del av en betydelselös karaktär.

– Nu är det som det är, vi får slutföra det här kvalet på ett bra sätt, säger Andersson.

Det är sedan tidigare klart att Janne Andersson lämnar som svensk förbundskapten om Sverige missar EM i Tyskland nästa sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om