Sverige nÀra att bryta USA:s svit: "Snöpligt"

Sverige var nĂ„gra minuter frĂ„n att bryta USA:s mĂ€ktiga svit. Men en straff i slutminuterna satte stopp för det. 1–1 mot vĂ€rldsmĂ€staren ger Ă€ndĂ„ fotbollsdamerna en rejĂ€l sjĂ€lvförtroendeboost inför OS. –Det Ă€r snöpligt. Men vi tar med oss hur sjukt bra vi stĂ„r upp mot ett lag som Ă€r rankat etta i vĂ€rlden, sĂ€ger mittbacken Magdalena Eriksson.

Svenskt jubel efter att Lina Hurtig nickat in 1–0 mot USA pĂ„ Friends arena.

Fotboll2021-04-10 23:02

Sedan Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten hösten 2017 har Sverige vunnit 29 landskamper, tagit VM-brons och kvalat in till bÄde OS och EM.

Men Àven i den konkurrensen hade nog en seger i lördagens match pÄ Friends arena rÀknats till en av de mer prestigefyllda.

För Àven om det bara handlade om en trÀningslandskamp kvarstÄr faktumet: Sverige var pÄ vippen att besegra vÀrldsettan USA, nÄgot som inget landslag klarat av pÄ flera Är.

Lina Hurtig nickade in 1–0 pĂ„ hörna i den första halvleken och den amerikanska kvitteringen kom först i slutminuterna, pĂ„ straff.

Fischer frÄn start

För Gerhardsson var det trots allt ett steg i rÀtt riktning efter tvÄ förluster pÄ de tvÄ tidigare mötena under hans tid vid rodret.

– Det hĂ€r var som en riktig tĂ€vlingsmatch för oss och vi tĂ€vlade pĂ„ alla nivĂ„er. Vi tĂ€vlade pĂ„ fasta, vi tĂ€vlade i nĂ€rkampsspelet och i löpningarna och vi visade att vi orkar genomföra en sĂ„dan hĂ€r tuff match, sĂ€ger Peter Gerhardsson pĂ„ presskonferensen efterĂ„t.

– Vi fick den hĂ€r ytterligare kĂ€nslan att vi kan rĂ„ pĂ„ dem.

USA hade spelat 37 landskamper utan förlust (den senaste kom mot Frankrike i januari 2019), och vunnit alla utom tre.

I lagens senaste möte, i Columbus hösten 2019, kontrade USA sönder Sverige och ledde med 3–0 redan efter en halvtimme (3–2 till slut). Den typen av ytor bjöd Sverige inte pĂ„ den hĂ€r gĂ„ngen.

Kanske berodde det delvis pÄ att Sverige stÀllde upp med en trebackslinje för första gÄngen sedan landskampen mot Danmark i fjolÄrets Algarve Cup. Magdalena Eriksson och Linda Sembrant fick sÀllskap av rutinerade Nilla Fischer, och trion slÀppte knappt till nÄgot.

EfterÄt var de tre stolta över prestationen, besvikna över resultatet.

– Det Ă€r klart att vi ska vara nöjda med att vi gör mĂ„l, och att vi bara slĂ€pper in ett pĂ„ straff. Och de har inte jĂ€ttemycket chanser. Men det finns samtidigt mycket vi kan jobba med, som vi kan göra bĂ€ttre. Det Ă€r lĂ„ngt kvar till OS. Men det Ă€r klart att det Ă€r ett plus att vi spelar 1–1 mot USA, sĂ€ger Fischer.

– Det sĂ€ger ganska mycket om vĂ„r mentalitet och hur vi jobbar. Vi Ă€r sĂ€llan helt nöjda med en match. Vi kan vara nöjda med delar, men vi vill alltid bli bĂ€ttre. Det hĂ€r var bara en match inför ett mĂ€sterskap, och det Ă€r pĂ„ OS som vi ska vara som bĂ€st, sĂ€ger Eriksson.

Falk imponerade

De fÄ gÄngerna USA:s stjÀrnor slank igenom, dÄ stod Jennifer Falk i vÀgen. Som i den 21:a minuten nÀr Rose Lavelle skickade ett skruvat skott mot det bortre krysset, som HÀckenmÄlvakten skickligt parerade.

USA skapade inte mycket, Sverige kanske Ànnu mindre. Men Peter Gerhardsson förfogar över ett av vÀrldens bÀsta landslag nÀr det handlar om fasta situationer, och det rÀcker lÄngt.

Kosovare Asllani slog hörnan i den 38:e minuten och hittade skallen pĂ„ Lina Hurtig. JuventusstjĂ€rnan, som för andra landskampen pĂ„ kort tid spelade i en för henne ovan central anfallsroll, levererade en högklassig nick som via den bortre stolpen gav 1–0 till Sverige.

– Jag kommer i min favoritposition, jag gillar att komma dĂ€r, och styr in den i mĂ„l, sĂ€ger Hurtig

– Det Ă€r inte första gĂ„ngen jag gör ett sĂ„dant mĂ„l. SĂ„ det Ă€r intrĂ€nat, absolut.

Fridolina Rolfö kunde ha gjort 2–0 pĂ„ tillĂ€ggstid i första halvlek, Sofia Jakobsson hade en fin chans i början pĂ„ den andra. Men det sĂ„g trots missarna ut att rĂ€cka till seger.

Omdiskuterad straff

USA försökte lösa upp den blÄgula knuten, men det verkade inte hjÀlpa ens att byta in en trio vÀrldsspelare i Megan Rapinoe, Alex Morgan och Samantha Mewis.

Men nĂ€r Sofia Jakobsson rev ner Kelley O'Hara vid straffomrĂ„desgrĂ€nsen tvekade inte domaren. Straff till USA i den 87:e minuten, och Rapinoe dundrade bestĂ€mt in kvitteringen till 1–1.

Den svenska bÀnken protesterade högljutt och menade att O'Hara fÀlldes utanför straffomrÄdet. Videogranskningssystemet VAR anvÀndes inte i matchen, nÄgot som kanske hade förÀndrat utgÄngen, sÀger Peter Gerhardsson.

– Det Ă€r svĂ„rt för domarna, de fattar inte beslutet för att jĂ€klas med oss. De tror att det Ă€r innanför. Det enda Ă€r att med VAR sĂ„ – i sĂ„ fall – Ă€r det inte straff. Under mĂ€sterskap har vi VAR och i precis sĂ„dana hĂ€r situationer Ă€r det naturligtvis jĂ€tteviktigt att ha VAR, sĂ€ger Gerhardsson.

USA:s matchrÀddare har inget emot att straffen inte granskades noggrannare.

– Den var tillrĂ€ckligt korrekt för mig. Det Ă€r tur att vi inte har VAR, jag klagar inte. Och den var nĂ€stan lĂ€skigare att slĂ„ Ă€n andra straffar, för det var dödstyst pĂ„ arenan. Men jag försökte bara hĂ„lla mig lugn. Och jag kommer aldrig argumentera emot att fĂ„ en straff, sĂ€ger Megan Rapinoe.

Kvitteringen gör att USA:s svit hÄller i sig och förlÀngs, nu till 38 matcher.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!