Sverige nära fiasko mot Schweiz: "Inte nöjda"

Det osade verkligen inte EM-guld om Sveriges insats mot Schweiz på onsdagskvällen. Men alla segrar räknas. Hanna Bennisons fullträff gav till slut 2–1, tre poäng, och nu räcker det med en poäng mot Portugal för att säkra kvartsfinalplatsen. –Vi är inte nöjda, men vi vinner, säger Fridolina Rolfö.

Amanda Ilestedt och Nathalie Björn kastar sig i famnen på Hanna Bennison, efter att den sistnämnda satt segermålet, 2–1, för Sverige mot Schweiz.

Amanda Ilestedt och Nathalie Björn kastar sig i famnen på Hanna Bennison, efter att den sistnämnda satt segermålet, 2–1, för Sverige mot Schweiz.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2022-07-13 16:34

Med sitt första landslagsmål i karriären räddade Hanna Bennison Sverige från ett mindre fiasko i den andra gruppspelsmatchen i fotbolls-EM.

Insatsen mot Schweiz var inget vidare, erkänner de svenska spelarna. Men tre poäng är tre poäng, och med fyra insamlade på två matcher ska det mycket till om inte Sverige som väntat ska ta sig vidare till kvartsfinal.

– Det var ett jätteviktigt mål såklart. I slutändan vinner vi trots att vi inte spelar bra, det är en styrka i sig. Vi får ta med oss det. Turneringen har bara börjat och vi hoppas på att gå långt, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

Inte mycket talade för Schweiz inför onsdagens EM-match på Bramall Lane. Att ställas mot världstvåan Sverige räcker normalt som utmaning, men schweiziskorna kom också till matchen med extra tunga dagar bakom sig, då ett stort antal spelare legat på sina rum med magproblem i stället för att träna.

Seger punktmarkerad

Bara en av spelarna som varit sjuka, vänsterbacken Eseosa Aigbogun, kom till start mot Sverige, men schweiziskorna visade hur långt lagmoral och en bra spelidé kan räcka.

0–0 i paus var mer än många väntat sig från Schweiz, men med en annan domarbedömning hade förbundskapten Nils Nielsens lag faktiskt kunnat ha ledningen.

Magdalena Eriksson, för dagen vänsterback i ett svenskt fyrmannaförsvar, kom feltajmat in i flera situationer i den första halvleken, och när hon tacklade ner Noelle Maritz i den nionde minuten pekade Marta Huerta De Aza på straffpunkten.

Eriksson räddades dock av VAR. Efter att den spanska huvuddomaren dubbelkollat sekvensen ändrade hon sitt beslut, och 0–0 stod sig.

Det borde ha fått ett sömnigt Sverige att vakna till, men under matchens första 45 minuter var det ingen vidare fart alls på Sverige. Anfallsspelet var långsamt och trubbigt, bland annat eftersom Schweiz tog bort Caroline Seger fullständigt i den första halvleken, genom att ligga tätt intill den svenska lagkaptenen, själva ankaret på det svenska mittfältet.

Efter paus hände något. Den svenska speeden ökade, anfallen blev mer direkta och i den 52:a minuten kom också den första heta målchansen. Filippa Angeldahl frispelade Stina Blackstenius, tillbaka i startelvan efter skada, och endast en fin räddning från Gaëlle Thalmann stod i vägen för ett svenskt ledningsmål.

En minut senare var hon dock chanslös.

"Så vi vill spela"

Caroline Segers kraftfulla bollvinst på egen planhalva gav Filippa Angeldahl nytt utrymme. Hon skickade åter fram bollen till Blackstenius, som nu spelade den hemåt mot Kosovare Asllani och efter nästa touch var Fridolina Rolfö frispelad.

Barcelonastjärnan rullade behärskat in 1–0 till Sverige.

– Det är så vi vill spela, upp på felvänd spelare, spela tillbaka till rättvänd och sedan sätta den (i djupet). Det är sådana aktioner vi vill se mer av, säger Rolfö.

Men Schweiz är uppenbarligen inte ett lag som bara lägger sig ner och ger upp, och innan de svenska fansen hann börja fundera på eventuell kvartsfinalmotståndare var det kvitterat.

Rolfös klubbkompis Ana-Maria Crnogorcevic skickade in ett inlägg från höger, Hedvig Lindahl i det svenska målet lyckades inte mer än halvt boxa i väg bollen, och den hamnade typiskt nog hos Schweiz största stjärna.

Ramona Bachmann behövde inte fundera på saken utan knorrade elegant in 1–1 i det bortre hörnet.

– Det var ett bra inlägg. Precis efter att man har gjort mål är man som svagast egentligen, man tappar några procent i fokus. Då gick de på offensiven och själv tyckte jag att det var ett bra beslut att boxa där, men jag borde fått bort den lite längre. Sedan är Ramona Bachmann en väldigt skicklig spelare, säger Hedvig Lindahl.

Bennisons kanon

Målet tog udden av den svenska energin, och plötsligt präglades spelet åter av slarv, obeslutsamhet och felvärderingar.

Sedan bytte Peter Gerhardsson in Hanna Bennison.

Och 19-åringen valde ett hyfsat tillfälle för sitt första mål i A-landslaget.

Efter en rörig situation i straffområdet fick Fridolina Rolfö tag i bollen och såg Bennison strax utanför straffområdet. Evertonmittfältaren tvekade inte en sekund utan smällde 2–1 i det bortre hörnet.

Målet i den 79:e minuten räckte för att Sverige skulle säkra segern – inhoppande Rebecka Blomqvist fick två mål bortdömda i slutminuterna på grund av offside – och nu är avancemanget till kvartsfinal nära.

För Sverige återstår en match i gruppspelet, mot lägst rankade Portugal i Leigh på söndag.

Fakta: Sveriges EM-schema

Sveriges EM-schema:

Nederländerna–Sverige, Bramall Lane i Sheffield: 1–1.

Sverige–Schweiz, Bramall Lane: 2–1.

17 juli: Sverige–Portugal, 17.00, Leigh Sports Village i Leigh.

Kvartsfinaler: 20–23 juli.

Semifinaler: 26–27 juli.

Final: 31 juli, Wembley i London.

+ Grupper

Grupp A: England, Norge, Österrike, Nordirland.

Grupp B: Tyskland, Spanien, Danmark, Finland.

Grupp C: Nederländerna, Schweiz, Sverige, Portugal.

Grupp D: Frankrike, Italien, Island, Belgien.

+ Regerande mästare:

2017: Nederländerna, 2013: Tyskland, 2009: Tyskland, 2005: Tyskland, 2001: Tyskland, 1997: Tyskland, 1995: Tyskland, 1993: Norge, 1991: Tyskland, 1989: Västtyskland, 1987: Norge, 1984: Sverige.


Fakta: Grupp C efter andra omgången

1) Nederländerna 4 poäng, +1 i målskillnad (4 gjorda mål).

2) Sverige 4 poäng, +1 i målskillnad (3).

3) Portugal 1 poäng, –1 i målskillnad (4).

4) Schweiz 1 poäng, –1 i målskillnad (3).

Om två eller flera lag står på samma poäng skiljs lagen åt genom, i tur och ordning:

+ inbördes möten.

+ målskillnad i inbördes möten.

+ antal gjorda mål i inbördes möten.

+ total målskillnad.

+ totalt antal gjorda mål.

+ straffläggning (om de berörda lagen möts i sista gruppspelsmatchen).

+ minst antal gula och röda kort.

+ högst Uefa-koefficient inför EM-lottningen (baseras på ländernas resultat i EM 2017, VM 2019 och kvalet till EM 2022).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!