Sverige om Fifas beslut: "Otroligt beklagligt"

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är besviken på Fifa efter beskedet att de uppmärksammade "One Love"-armbindlarna stoppas i VM. –Det här handlar om att man ska få tycka om och älska den man vill, det är en grundläggande mänsklig rättighet, säger han till TT.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand på plats i Doha.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand på plats i Doha.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-11-21 13:19

Med bara timmar kvar till Englands premiärmatch mot Iran gav det engelska förbundet, liksom ytterligare sex europeiska VM-nationer, vika för Internationella fotbollsförbundets (Fifa) krav.

Den gemensamma planen att låta respektive lagkapten bära en "One Love"-armbindel i alla VM-matcher skrotas efter att Fifa i sista stund hotat om sportsliga straff.

Sverige, som inte är kvalificerat för VM, ingår i "One Love"-kampanjen.

– Vi satt så sent som i går och diskuterade de här frågorna, säger Sjöstrand när TT når honom efter hemkomsten från Qatar.

– Det är otroligt beklagligt att det kommer ett beslut som de här nationerna får reda på så otroligt tätt inpå.

"Ska få älska den man vill"

Sjöstrand fortsätter:

– Det här handlar om att man ska få tycka om och älska den man vill, det är en grundläggande mänsklig rättighet. En del vill göra politik av det, men att älska vem man vill står över politiken. Därför är det otroligt beklagligt och man blir besviken när det kommer ett sådant besked. Konsekvenserna skulle bli direkt sportsliga för de här lagen (lagkaptenerna hade varnats vid matchens start). Det har funnits så mycket tid innan att klargöra det här i så fall.

Tyskland är ett av de europeiska länderna som hade tänkt använda armbindeln i VM och det tyska fotbollsförbundets ordförande, Bernd Neuendorf, hävdar att Fifas beslut saknar motstycke.

– Vi vill inte utsätta vår kapten (Manuel Neuer) för en sådan risk, att han ska straffas med en sportslig sanktion, säger Neuendorf enligt AFP.

Under all kritik

Fifas agerande är under all kritik, menar den norska förbundsordföranden Lise Klaveness, som flera gånger öppet kritiserat både VM-arrangörslandet Qatar och Fifa.

Inte minst, säger hon, eftersom de berörda länderna – Norge ingår också i "One Love"-kampanjen även om landet missade VM – meddelat sin avsikt i god tid för mästerskapet.

"Kampanjen har pågått i flera månader, även för Norge och andra länder som inte spelar VM, och vi har kommunicerat det till Fifa för lika många månader sedan. Fifa har inte uttalat något motstånd förrän 24 timmar före premiären, och då utan kompromissvilja och med hot om sportsliga sanktioner", skriver Lise Klaveness i ett sms till NTB.

"Djupt oense"

Hon skriver vidare att Norge, precis som övriga inblandade länder, känner stor frustration efter Fifas besked. Klaveness tycker också att det är ologiskt att kampanjen stoppas.

"Vi är djupt oense om Fifas beslut att inte tillåta den här kaptensbindeln. Det är en kampanj som står bakom universella värderingar som Fifa har i sina egna stadgar och som inte borde politiseras", skriver Klaveness.

De sju VM-länderna som påverkas är: England, Wales, Belgien, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Schweiz.

Norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness är kritisk mot Fifa. Arkivbild.
Norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness är kritisk mot Fifa. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!