Sverige öppnar för ovanlig målvaktslösning

Frågan lyder: Jennifer Falk eller Zecira Musovic? Svaret kan bli: Båda två. –Ibland kanske vi är för stelbenta inom fotbollen, säger Sveriges målvaktstränare Leif Troedsson inför VM-premiären mot Sydafrika.

Sveriges målvaktsduo Jennifer Falk och Zecira Musovic för upp om platsen mellan stolparna i söndagens VM-premiär mot Sydafrika. Arkivbild.

Sveriges målvaktsduo Jennifer Falk och Zecira Musovic för upp om platsen mellan stolparna i söndagens VM-premiär mot Sydafrika. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2023-07-22 12:12

Inom handbollen är det vardag, på ishockeymästerskap ingen ovanlighet. Men att skifta mellan olika målvakter i fotboll är inte lika givet.

Under matcher sker det i princip bara vid skada, och även sett över ett helt mästerskap har de flesta lagen för vana att satsa på en förstamålvakt och stå fast vid det.

Men inför Sveriges VM-premiär i Wellington säger landslagets målvaktstränare Leif Troedsson att den som får chansen mot Sydafrika på söndag inte nödvändigtvis står i de kommande matcherna mot Italien och Argentina.

Musovic uppges premiärstarta

Och då handlar det inte bara om huruvida hon gör en bra eller dålig insats.

– Skulle man någon gång kunna säga ”okej, här har vi dessa förutsättningar, vi tror på den här matchbilden, och det passar den här målvakten bäst”. Och för en annan matchbild så kanske en annan målvakt passar bäst, säger Troedsson.

De senaste mästerskapen har Hedvig Lindahl stått i princip samtliga matcher. Utan 40-åringen i truppen är det Häckens Jennifer Falk och Chelseas Zecira Musovic – båda utan VM-matcher under bältet – som gör upp om målvaktsplatsen, även om också mästerskapsdebutanten Kif Örebros Tove Enblom finns att tillgå.

Enligt Aftonbladet blir det Musovic som får chansen i Sveriges VM-premiär. Det officiella svaret kommer när startelvan släpps före matchen under söndagsmorgonen svensk tid.

– Jag kan säga så här: Under alla mina år, ända från att jag tränade division 2 herrar, så har jag aldrig haft så mycket funderingar på målvakterna. Den målvaktssituation som vi har nu, för mig är den helt unik, jag har aldrig varit med om det. Men någonstans måste jag fatta ett beslut, och jag har aldrig funderat så mycket på det. Jag har haft mycket lättare förut, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Olika styrkor

Men att satsa tydligt på antingen Falk eller Musovic måste inte vara ett självändamål, säger Leif Troedsson.

– För jag tror inte att spelarna som spelar närmast Jennifer och Zecira är så brydda. Det känns väldigt trygga, för de vet vilket sätt de spelar på.

TT: Kan det bli så att Sverige kör med två förstamålvakter?

– Det är inte alls omöjligt. Det är inte alls omöjligt.

Med det sagt finns det ganska tydliga skillnader mellan de två alternativen. Leif Troedsson beskriver:

– Man kan säga att styrkan hos Jennifer är att hon är en spelare som spelar lite längre ut, läser spelet lite mer och är lite kvickare. Och Zecira använder sin storlek på ett bättre sätt. Det är viss del i positionsspelet, men samtidigt förstår båda två det sättet som vi vill spela försvars- och anfallsspel på.

Frustrerande mästerskap

Och vad säger de två huvudpersonerna om måvaktsfajten? När TT träffade duon i samband med landskamperna mot Danmark och Norge i april var det tydligt att båda är less på alla mästerskap där de tvingats agera reserver.

– Det är frustrerande. Man får kämpa mycket med att bidra med det man kan. Det är alltid jättekul att vara på mästerskap, men det är också tufft. För jag vill ju spela. Det är lite blandade känslor, sade Falk.

– Snart kommer det att börja sticka ut tålamod i pannan på mig, som jag har haft de senaste åren. Det känns någonstans som att jag mer och mer börjar inse att det kanske är min absoluta styrka, att när jag har riktat in mig på någonting så ska jag nå det, sade Musovic.

På frågan om vad det skulle betyda att stå VM-premiären var duon också ense:

– Jättemycket. Jag har sett och lärt under några år och känner mig absolut redo, sade Musovic.

– Jättemycket. Det är ett mål och en dröm som jag har haft jättelänge, sade Falk.

Sveriges målvaktstränare Leif Troedsson.
Sveriges målvaktstränare Leif Troedsson.
Fakta: Falk och Musovic

Namn: Jennifer Falk.

Född: 26 april 1993 (30 år), i Torslanda.

Position: målvakt.

Klubb: BK Häcken.

Moderklubb: Torslanda IK.

Elitklubbar: Torslanda IK 2010–13, Jitex 2013–14, Mallbacken 2015, BK Häcken 2016–.

A-landskamper: 16.

Mästerskapsrutin: Med i trupperna till VM 2019, OS 2021 och EM 2022. Har spelat en OS-match, när hon höll nollan i Sveriges 2–0-seger i gruppspelet mot Nya Zeeland.

Namn: Zecira Musovic.

Född: 26 maj 1996 (27 år) i Falun. Uppvuxen i Borlänge, familjen flyttade till Helsingborg när hon var i femårsåldern.

Position: målvakt.

Klubb: Chelsea.

Moderklubb: Stattena IF.

Elitklubbar: Stattena 2011–12, Rosengård 2012–20, Chelsea 2021–.

A-landskamper: 10.

Mästerskapsrutin. Med i trupperna till VM 2019, OS 2021 och EM 2022. Har fortfarande inte spelat några mästerskapsmatcher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!