Sverige redo för holmgång: "Bjuder upp till dans"

Det smäller allt mer i damfotbollen. Mycket talar för att närkampsspelet kan bli en avgörande faktor i Sveriges två kommande VM-matcher. –Då får väl vi också bjuda upp till dans. Det är bara att ta emot det. Om det blir en fysisk match är vi redo för det, säger mittfältaren Filippa Angeldahl.

Sveriges Filippa Angeldahl under VM-premiären mot Sydafrika. Manchester City-mittfältaren är redo för en fysisk match mot Italien i nästa omgång.

Sveriges Filippa Angeldahl under VM-premiären mot Sydafrika. Manchester City-mittfältaren är redo för en fysisk match mot Italien i nästa omgång.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-07-26 14:00

Tre röda kort och 41 gula har redan delats ut under fotbolls-VM:s inledande 20 matcher. Sex av varningarna kom i matchen mellan Italien och Argentina, Sveriges två kommande VM-motståndare.

– Ja, det var väldigt fysiskt. Jag tror att det var en bra match för oss att se utifrån det perspektivet, att det är ett fysiskt lag vi ställs mot, säger anfallaren Stina Blackstenius.

Först ut, på lördag, är Italien, som precis som Sverige vann sin premiärmatch. En gruppseger kan därför stå på spel på Wellington Regional Stadium.

"Samma som på herrsidan"

Innermittfältaren Filippa Angeldahl är inställd på att det kan smälla rejält i gruppfinalen. Det är inget hon räds.

– Det gillar jag. Man blir lite extra taggad, man känner att det betyder något, säger Angeldahl.

– Och det är väl någonting som man är inställd på, att det kommer att vara tuffa matcher. Om de bjuder upp till det så får väl vi också bjuda upp till dans. Det är bara att ta emot det.

Hon har precis som övriga svenska spelare noterat de många fysiskt tuffa drabbningarna hittills i VM. Det ligger också helt i linje med den trend som landslagets analytiker Anders Eriksson sett inom damfotbollen i stort.

– Det är precis samma utveckling som vi har sett på herrsidan över de senaste 20 åren. Sporten går mycket snabbare och det ställs helt andra fysiska krav på spelarna i dag mot hur det har varit tidigare, säger Eriksson.

Det är direkt kopplat till de allt bättre klubbmiljöerna som spelarna håller till i, säger han.

– Det har gjort att spelarna har fått mycket bättre plattformar för att bli bättre fotbollsspelare.

Härdade i England

Mot ett lag som Italien gäller det också att hitta den hårfina balansen mellan att spela tufft men inte över gränsen. Och att inte heller låta motståndarna komma undan med oschysta metoder.

– Det är klart, blir det för fult så måste man uppmärksamma det för domaren så att det inte går överstyr. Sedan gäller det att vi spelar bollen snabbt, om vi håller den för länge så kommer man kanske in i de där situationerna i onödan, säger vänsterbacken Jonna Andersson.

Hon ser också ett möjligt övertag från svenskt håll. Flera svenska spelare, som Stina Blackstenius och Filippa Angeldahl, håller till i Super League. Andra, som hon själv, har spelat i den engelska högstaligan tidigare.

Bättre skola för att lära sig tåla hårda tag på planen finns knappast.

– Det är väldigt tufft spel i den engelska ligan. Man kan såklart alltid säga att man är förberedd på det. Men om man inte har varit i den miljön så blir det kanske en chock. Det kan absolut vara en fördel för oss.

Fakta: Antalet varningar under tidigare VM

VM 2019, 52 matcher:

Gula kort: 130 (2,5 per match).

Röda kort: 4.

VM 2015, 52 matcher:

Gula kort: 110 (2,1 per match).

Röda kort: 3.

VM 2011, 32 matcher:

Gula kort: 49 (1,5 per match).

Röda kort: 1.

VM 2007, 32 matcher:

Gula kort: 81 (2,5 per match).

Röda kort: 0.

VM 2003, 32 matcher:

Gula kort: 65 (2,0 per match).

Röda kort: 1.

VM 1999, 32 matcher:

Gula kort: 78 (2,4 per match).

Röda kort: 3.

VM 1995, 26 matcher:

Gula kort: 70 (2,7 per match).

Röda kort: 2.

VM 1991, 26 matcher:

Gula kort: 32 (1,2 per match).

Röda kort: 1.

Källa: Fifa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!