Sverige redo för Italiens fuffens: "Irriterande"

Finalen i Algarve Cup handlar inte bara om att ta sig igenom Italiens täta defensiv. Sveriges fotbollsdamer måste också hålla huvudet kallt inför överdrivna gester och filmningar. –Det är svårt att inte fokusera på det, för det är klart att man blir irriterad, säger Chelseas Jonna Andersson.

Jonna Andersson och Sofia Jakobsson under tisdagens landslagsträning på Estádio da Nora i Albufeira inför onsdagens finalmatch mot Italien i Algarve Cup.

Jonna Andersson och Sofia Jakobsson under tisdagens landslagsträning på Estádio da Nora i Albufeira inför onsdagens finalmatch mot Italien i Algarve Cup.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-02-22 17:08

Flera gånger under Italiens match mot Norge i söndag var det stor frustration i det norska lägret när motståndarlaget fick domsluten med sig. Norskorna, som förlorade med 1–2, verkade särskilt irriterade när det föranleddes av italienska svandyk.

Inför onsdagens final är Sverige också väl medvetet om att det finns tendenser till filmningar och dramatiska gester i Italiens lag, och att det är något som måste hanteras.

– Ja, det är väl … jag ska inte säga typiskt italienskt, men lite italienskt och spanskt kanske, säger Chelseas Jonna Andersson.

– Det är svårt att inte fokusera på det, för det är klart att man bli irriterad. Men det är något som vi inte kan påverka, utan vi får försöka se till att inte lägga för mycket fokus på det, om det skulle ske.

"Inte bara acceptera"

Evertonanfallaren Anna Anvegård vet också vad som troligen väntar på Estádio Municipal i Lagos på onsdagen.

– Jag har ju en italienare hemma i Everton (Aurora Galli) så man har väl vant sig lite, säger Anvegård.

– Jag kollade deras tidigare matcher (i Algarve) och det är klart att man ser tendenserna. Men det är bara att fokusera på det man kan påverka och inte på det som de håller på med. För då är det lätt att man tappar koncentrationen, och det är väl det de vill.

Man kan dock inte bara tyst se på om motståndarna försöker dra fördelar på ett lumpet sätt, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson. I värsta fall kan en sådan situation avgöra en match till ens nackdel.

– Det gäller att kunna påpeka oegentligheter på ett bra sätt ute på planen, och inte bara acceptera att man kanske flyttar ett inkast tio–femton meter framåt och sådana saker. Exakt hur Italien kommer göra, det får vi se. Men det gäller att vara vaksam och påverka det man kan göra, och inte bara acceptera. Det kan tyckas vara detaljer, men om det blir mål på sådant så kommer man tänka på det efteråt, säger Gerhardsson.

Pekar på svagheter

Juventusanfallaren Lina Hurtig har särskilt bra koll på motståndet, som bland annat består av flera av hennes klubbkompisar. Hon skriver under på att dramatik är en taktik som italienskorna nyttjar, och att det gäller att inte påverkas av det. Men påpekar att det finns annat som Sverige måste se upp med.

– Jag har spelat med eller mot alla i Italien, det är duktiga spelare individuellt. Och som lag får de också ihop det bättre och bättre, tycker jag. Jag tror att det kan bli rätt tajt, men vi vet om deras svagheter och tror att vi kan straffa dem rätt hårt på dem.

TT: Vilka svagheter är det?

– Det gäller att komma in bakom dem rätt snabbt, för de är väldigt aggressiva och vill framåt. Det är ett kompakt lag, så det finns ytor att attackera på, säger Hurtig.

För henne och de andra två Juventussvenskorna Amanda Nildén och Linda Sembrant är det viktigt att Sverige tar hem finalen i Algarve Cup.

– Oerhört viktigt. Annars kan man inte åka hem, säger Hurtig.

Olivia Schough och Lina Hurtig under tisdagens träning.
Olivia Schough och Lina Hurtig under tisdagens träning.
Fakta: Sveriges plan fram till EM

14–23 februari: Algarve Cup i Portugal

+ 18 februari: Danmark (neutral plan). INSTÄLLD.

+ 20 februari: Portugal (n) 4–0.

+ 23 februari: Italien, final (n).

4–12 april: VM-kvalsamling.

+ 7 april: Georgien (borta).

+ 12 april: Irland (hemma).

20–29 juni: förläger i Sverige med start i Båstad.

+ EM-genrep, motståndare och datum ännu inte spikat.

3 juli: avresa till England och EM-basen Carden Park.

9 juli: EM-premiär mot Nederländerna på Bramall Lane i Sheffield.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!