Sverige tog fjärde raka: "Det mäktigaste"

Elias Anderssons vänsterfot är inte så pjåkig. Jacob Ondrejka vet att hålla sig på rätt ställe. Med var sitt mål såg de till att Sverige vände underläge till seger, 2–1 mot Island, när fotbollsherrarna avslutade januariturnén i Portugal. –Det här var kanske det mäktigaste, att få göra mål i debuten i A-landslaget, säger Ondrejka.

Sveriges Jacob Ondrejka (nummer 7) jublar med Bilal Hussein (8) efter att ha satt avgörande 2–1 mot Island på Estádio Algarve i Faro.

Fotboll2023-01-12 20:57

Om det var den helt utbytta svenska startelvan eller det nya motståndet som gjorde störst skillnad går att diskutera.

Island blev hur som helst en mycket tuffare nöt att knäcka för Sverige än Finland varit några dagar tidigare. I måndagens match, den första av två under landslagslägret i Portugal, dominerade Janne Anderssons manskap totalt och tog en övertygande 2–0-seger.

När januariturnén avslutades på torsdagskvällen hade Sverige en desto jobbigare afton. Island hotade ständigt i den första halvleken – hörnor och höga inspel ställde till med särskilt stora bekymmer – och tvingade Jacob Widell Zetterström till flera svettiga räddningar. Djurgårdsmålvakten, en av kvällens elva svenska debutanter, höll motståndaren stången ett bra tag, men fick till slut ge sig även han.

Räddade straff

Det nya mittbacksparet Edvin Kurtulus och Gustaf Lagerbielke hade redan tappat markering framför mål ett par gånger när det resulterade i en isländsk straff i den 29:e minuten. Widell Zetterström gjorde först en fin parad när han styrde Sævar Atli Magnússons skott i ribban, men på returen räddade Lagerbielkes arm ett till synes givet isländskt mål.

Widell Zetterström räddade också Sveinn Aron Gudjohnsens straff, men Elfsborgsanfallaren kunde enkelt raka in returen i öppet mål till 1–0.

– Det var roligt att få göra så många räddningar. Mindre roligt att få släppa in ett så snöpligt 0–1-mål, men så här i efterhand, när man ser lite klarare på situationen, så är det klart att jag är väldigt stolt över mig själv. Och också väldigt imponerande av laget att komma tillbaka, säger Widell Zetterström.

I paus fick han ändå lämna plats åt Hammarbys Oliver Dovin – ett byte som var bestämt på förhand – och ersättaren hade det som väntat något lugnare när Island backade hem och Sverige jagade kvittering.

Men om Sverige knappt släppte till några målchanser mot Finland, skapade man inte många egna mot Island. Ett tungt långskott från Jacob Ondrejka i första halvlek var ett hyggligt försök, Sebastian Nanasis fina tvåfotare med efterföljande avslut mot den bortre stolpen ett annat.

Urtjusig kvittering

Det skulle dock till en fast situation för att Sverige skulle få med sig ett resultat från ett nästan öde Estádio Algarve – så när som på det svenska damlandslaget, som under sin lediga dag tog chansen att heja fram herrarna.

Djurgårdens Elias Andersson gjorde inte mycket väsen av sig under matchen som sådan. Men det han gjorde räckte å andra sidan gott.

Vänsterbacken satte foten till bollen och såg den sedan knorras perfekt in i det vänstra krysset.

– Jacob (Ondrejka) var sugen också, men jag sade till honom att om jag tar den så blir det mål. Och det blev det, säger Elias Andersson.

"Moral att vinna"

Och det slutade inte där. Sverige skapade fram en hörna i matchens allra sista minut och där blev det Elfsborg för hela slanten. Mittbacken Gustaf Lagerbielke nådde högst och tvingade den isländska målvakten Hákon Rafn Valdimarsson, också Elfsborg, till en reflexräddning.

Men returen gick rakt ut till Jacob Ondrejka som skickade upp den i nättaket.

– Det här var kanske det mäktigaste, att få göra mål i debuten i A-landslaget, säger Ondrejka som tyckte att det var särskilt tillfredsställande att få överlista sin klubbkompis.

– Ja, det är alltid kul. Det kan man alltid hålla på med på träningarna och så, det är en jävla skitmålvakt det där, som släpper retur rakt ut, haha.

2–1-segern förlänger en fin svensk svit. Efter ett tungt fjolår har Sverige nu fyra raka segrar, om än uteslutande i träningslandskamper.

– Det var en jobbig och tuff match. Vi gör kanske inte den bästa matchen någon av oss, men att vi gör två sena mål, det är helt fantastiskt, säger Elias Andersson.