Sverige utan succévapnet: "Andra får kliva fram"

Det finns ett tomrum att fylla när Sverige tar sig an Italien i ännu en viktig landskamp. Amanda Ilestedts gyllene panna saknas i det svenska laget. –Det är klart att vi kommer att sakna henne. Men vi har andra som kan fylla de hålen, säger mittbackskollegan Magdalena Eriksson.

Magdalena Eriksson under måndagens träning med det svenska fotbollslandslaget på Teofilo Patini-stadion, där Sverige ska ta sig an Italien i Nations League på tisdagen.

Magdalena Eriksson under måndagens träning med det svenska fotbollslandslaget på Teofilo Patini-stadion, där Sverige ska ta sig an Italien i Nations League på tisdagen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-09-25 15:08

Sveriges fotbollsdamer hade inledningsvis stora problem med Italien när länderna möttes under VM i somras. Men nervknutarna löstes till slut – efter att Amanda Ilestedt nickat in både 1–0 och 3–0 på hörna.

Till slut blev det klara 5–0 till Sverige, som till slut tog VM-brons medan Italien åkte ut redan i gruppspelet. Men när lagen nu ställs mot varandra på nytt, i tisdagens viktiga Nations League-match, kan Sverige inte förlita sig på Ilestedts kvaliteter.

När mittbacken drog ner en spansk spelare i slutsekunderna i fredagens Nations League-premiär innebar det både svensk förlust – Mariona Caldentey slog in 3–2-målet på straff – och rött kort. Arsenalstjärnan är därmed avstängd.

Veteranen ersätter?

Hon lär ersättas av backveteranen Linda Sembrant, som känner sig redo att axla ansvaret.

– Jag är redo och tillgänglig. Jag spelade en halvtimme senast och det kändes bra, och det har känts bra den senaste tiden, säger Sembrant.

Fasta situationer är en nyckel för svensk seger även utan Amanda Ilestedt på planen, säger de svenska spelarna.

– Det är klart att vi kommer sakna henne på fasta situationer. Det är ett viktigt vapen för oss, men någon annan får kliva fram, säger Lina Hurtig.

– Det har gått väldigt bra där med Amandas skalle. Men jag ska försöka få lite tips av henne där, skojar Linda Sembrant.

Magdalena Eriksson är en annan spelare som kan kliva fram på hörnor och frisparkar. Det visade Bayern München-backen redan mot Spanien då det var hon, inte Ilestedt, som nickade in Sveriges första mål på hörna.

– Fasta situationer är en extremt stor del i vårt sätt att skapa farliga målchanser. Dels för att vi har så bra servar, ”Kosse” (Kosovare Asllani), Jonna (Andersson) och alla som slår hörnor sätter dem precis där de ska vara. Och då handlar det för oss som är där inne om att nicka in bollen, säger Eriksson.

– Det är klart att vi kommer att sakna Amanda och hennes flow med sitt huvudspel. Men vi har andra som kan fylla de hålen. Vilka som än spelar så har vi en otrolig spetsegenskap i huvudspel och leveranser.

En målskytt kvar

Förutom Ilestedt saknar Sverige offensiv slagkraft i form av Fridolina Rolfö och Rebecka Blomqvist. De båda anfallarna gjorde också mål i den där 5–0-segern i somras, men är skadade och finns inte med mot Italien.

Arsenalanfallaren Stina Blackstenius är därmed ensam om att veta hur det känns att göra mål på Italien det här året.

Hon tror dock att det finns anfallskraft så att det räcker för att ge svensk seger på tisdagen.

– Jag känner att den truppen som vi har är väldigt bra. Trots resultatet senast. Vi mötte världsmästarna och gjorde det bra, och det tror jag att vi ska kunna göra mot Italien också. Jag tror starkt på att vi ska kunna göra en bra prestation. Vi har många som kan kliva in, säger Blackstenius.

Fakta: OS-kvalet

Det finns tolv platser i damernas fotbollsturnering i Paris-OS nästa år. Eftersom Frankrike är värdnation återstår bara två europeiska platser, som fördelas genom Nations League-spelet.

Sverige spelar i samma grupp som Spanien, Italien och Schweiz. Gruppsegraren går vidare till semifinal.

De två finalisterna säkrar en biljett till Paris nästa år. Om Frankrike går till final räcker även en tredjeplats. Nations League avslutas i februari 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om