Sverige varnar för pånyttfött Italien

Sverige körde över Italien med 5–0 i VM för bara två månader sedan. Men de blågula fotbollsdamerna tar inget för givet när viktiga poäng står på spel i Castel di Sangro på tisdag. –Det kan bli något annat. De kan ha fått en nytändning efter att ha bytt tränare, säger anfallaren Lina Hurtig.

Lina Hurtig under söndagens pressträff med det svenska fotbollslandslaget i italienska Rivisondoli inför tisdagens Nations League-match mot Italien i Castel di Sangro.

Lina Hurtig under söndagens pressträff med det svenska fotbollslandslaget i italienska Rivisondoli inför tisdagens Nations League-match mot Italien i Castel di Sangro.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-09-24 18:55

Det svenska Nations League-spelet började blytungt. Med matchens sista spark, en straff, sköt Spanien in 3–2 på Gamla Ullevi i fredags.

Världsmästarna kopplade därmed ett tidigt grepp om den gruppseger som är ett måste för det lag som vill nå OS i Paris nästa år.

– Det där är ju de värsta förlusterna. Direkt efter så är matchen över, liksom. Det var så klart jättetungt, säger Hammarbyanfallaren Madelen Janogy.

Men det är inte mycket att älta. Redan på tisdag är det dags för en ny viktig match, när Italien tar emot på Teofilo Patini-stadion i Castel di Sangro, två och en halv timmes bilresa sydost från Rom.

Ny förbundskapten

För Sverige är en seger nästan ett måste om inte uppförsbacken redan ska bli för stor. Särskilt efter att Italien inlett Nations League-spelet med en tung 1–0-seger borta mot Schweiz.

För italienskorna var trepoängaren ett välbehövligt glädjeämne efter sommarens VM, där resan tog slut redan efter gruppspelet. Bland annat efter en riktig smäll, 0–5, mot blivande bronsmedaljören Sverige.

Men den matchen ska man inte dra för stora växlar av nu, säger de svenska spelarna. Italien tycks ha något på gång under nye förbundskaptenen Andrea Soncin.

– Jag tror absolut att det är en liten känsla av nystart för dem. Att kliva in i Nations League, jag tror att det har gett dem lite ny energi, och så en ny tränare som kommer in, det kan också ge en kick, säger Juventusbacken Linda Sembrant.

Man ska inte heller glömma inledningen av sommarens VM-möte mellan lagen. Under matchens första 20–25 minuter var det Italien som dominerade, innan Sverige fick ordning på spelet och till slut vann med stor marginal.

– De började bra mot oss i VM. Men sedan tog vi oss in i matchen och visade att vi är otroligt bra. Så de har nog stor respekt för oss. Vi vill gå ut och dominera och vara med från start den här gången. Men det blir en spännande match, det är ett landslag som är bra om man ger dem tid, säger Sembrant.

"Definitivt revanschsugna"

En annan Juventusback, Amanda Nildén, varnar också för att underskatta italienskorna.

– De är ju definitivt revanschsugna. Hade de inte varit det så hade det varit konstigt. Jag tror att det kommer att bli en tuff match. De kommer att vilja prestera för den nya tränaren och börja med bra resultat för honom också. Så det kommer att komma ut ett lag där som kommer att göra allt för att vinna, säger Nildén.

Lina Hurtig är en annan svensk spelare som har bra koll på det italienska laget. Den tidigare Juventusanfallaren, numera i Arsenal, tror att Italien kan ha fått en nytändning efter VM – men en helt ny motståndare lär det ändå inte vara.

– Resultatet i sig (från VM), det är historia nu. Vi har en ny match som ska spelas. Men vi känner oss trygga med att möta Italien. Vi har bra koll på dem, säger Hurtig.

Fakta: Sveriges matcher i Nations League

Så här spelar Sverige i Nations League, som också gäller som damernas OS-kval.

22 september: Sverige-Spanien, Gamla Ullevi, Göteborg. 2–3.

26 september: Italien-Sverige, Teofilo Patini-stadion, Castel di Sangrio.

27 oktober: Sverige-Schweiz, Gamla Ullevi, Göteborg.

31 oktober: Sverige-Italien, Eleda stadion, Malmö.

1 december: Schweiz-Sverige.

5 december: Spanien-Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om