Sverigedödaren leder Ukraina: "Fint minne"

Den förre storspelaren Andrij Sjevtjenko vet hur det är att besegra Sverige. För nio år sedan sänkte han Blågult med två mål i EM-premiären. I dag är han förbundskapten och ska leda Ukraina till kvartsfinal.

Förre storspelaren Andrij Sjevtjenko är förbundskapten för Ukraina.

Förre storspelaren Andrij Sjevtjenko är förbundskapten för Ukraina.

Foto: Erik Simander/TT

Fotboll2021-06-29 06:15

Den där junikvällen i Kiev 2012 är inget som drar fram några goda blågula minnen.

En då 36-årig Andrij Sjevtjenko gjorde sina sista matcher i spelarkarriären i EM och visade sin stora betydelse för ukrainsk fotboll. Med två nickmål vände han på matchen och blev stor hjälte när Sverige besegrades med 2–1.

Nio år senare korsas Sveriges och Sjevtjenkos EM-vägar igen. Men denna gång befinner han sig vid sidlinjen.

Minns matchen

Ukrainas förbundskapten minns dock matchen i Kiev för nio år sedan väl.

– Ett fantastiskt minne. Det var en riktigt bra match som vi spelade på vår hemmaplan. Att få göra mål på hemmaplan var fantastiskt, säger Sjevtjenko och fortsätter:

– Men det är ett minne och det här är en helt annan match.

TT: Vad är det viktigaste ni behöver göra för att vinna?

– Vi måste vara väldigt vaksamma på fasta situationer. Sverige är ett lag som gör det riktigt bra där. Det kommer att vara väldigt viktigt att vinna fysiska moment och samtidigt anfalla bra, säger han.

Respekt för Andersson

Förbundskapten Janne Andersson och flera svenska spelare har pratat om att få till en bättre offensiv mot Ukraina än vad man har haft under gruppspelet. Men Sjevtjenko förväntar sig inte någon vidare förändring i det svenska laget.

– Jag tror inte att spelet kommer att förändras särskilt mycket. De har två bra forwards som kan pressa mycket och det är ett lag som kan vara ganska aggressivt och även försvara på ett bra sätt, säger han.

Janne Andersson har kanske inte samma internationella repertoar som Sjevtjenko. Men det stoppar inte Ukrainas förbundskapten att ha respekt för Sveriges dito.

– Jag har stor respekt för tränare som har sin egen filosofi, tränare som ger laget en chans att nå resultat. Laget har sin egen stil. De är bra förberedda, fysiskt starka och vet hur man använder det. Jag har stor respekt för dem, säger han.

Fakta: Andrij Sjevtjenko

Född: 29 september 1976 (44 år).

Spelarkarriär: Dynamo Kiev (1993–1999), Milan (1999–2006, 2008–2009), Chelsea (2006–2009), Dynamo Kiev (2009–2012).

Landskamper: 111 matcher och 48 mål.

Meriter i urval: Ballon d'Or (2004), Serie A (2004), Champions League (2003), Årets spelare i Ukraina vid sex tillfällen, invald i AC Milans Hall of Fame.

Aktuell: Förbundskapten för Ukraina som möter Sverige i EM-åttondelsfinalen i kväll 21.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!