Sveriges beslut: Spelar inte mot Ryssland

Sverige kommer inte att spela en eventuell playoff-match mot Ryssland – oavsett var matchen spelas. Beslutet fattade Svenska fotbollförbundet på lördagen. "Oavsett vad Fifa väljer att göra kommer vi inte spela mot Ryssland i mars", säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.

Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-02-26 10:59

Polen, som ställs mot Ryssland i Moskva den 24 mars, meddelade tidigare på lördagen att de vägrar möta Ryssland i playoff till VM. Det polska förbundet meddelade då även att de ville ha med Sverige på en bojkott.

Och så blir det.

Omöjliggör spel

I ett pressmeddelande meddelar SvFF att det svenska herrlandslaget inte kommer att spela en eventuell playoff-match mot Ryssland – oavsett var matchen spelas.

"Den olagliga och djupt orättfärdiga invasionen av Ukraina omöjliggör för närvarande allt fotbollsmässigt utbyte med Ryssland. Vi uppmanar därför Fifa att fatta beslut om att de playoff-matcher i mars där Ryssland medverkar ställs in. Men oavsett vad Fifa väljer att göra kommer vi inte spela mot Ryssland i mars", säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Sverige möter Tjeckien på Friends Arena 24 mars samtidigt som Ryssland är planerat att möta Polen. Om Ryssland vinner sin match möter de antingen Sverige eller Tjeckien i Moskva den 29 mars.

"Vid sidan av de moraliska skälen, som i sig är mer än nog, kan man också fråga sig hur matcher med Ryssland inblandade ska kunna garanteras rent säkerhetsmässigt i nuläget – även om de skulle flyttas till neutral plan", säger Karl-Erik Nilsson.

Tjeckien lär följa

Tjeckien har ännu inte kommunicerat hur de ställer sig till att nobba spel mot Ryssland. Men Karl-Erik Nilsson förväntar sig att de följer Polen och Sverige.

– Vi har fått signalerna att vi är överens om den här hållningen, de här tre länderna. Vi förutsätter att Fifa tar hand om den här frågan och ger oss ett besked och ett ställningstagande så snart som möjligt så vi vet vad vi ska förhålla oss till, säger han till TT.

Förbunden tänker sig ett scenario där Polen skickas direkt till final, medan semifinalen mellan Sverige och Tjeckien spelas som planerat.

– Det är det scenariot som jag kan se framför mig, som vi tycker är det rimliga i dagens situation, säger Karl-Erik Nilsson.

Internationella fotbollsförbundet Fifa har ännu inte uttalat sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!