Sveriges revansch: "Vi ville studsa tillbaka"

Sveriges fotbollsdamer har lagt EM-besvikelsen bakom sig. 5–0-segern i VM-kvalavslutningen borta mot Finland blev den perfekta starten på resan mot nästa års världsmästerskap.
–Vi ville studsa tillbaka. Det var skönt med islossning, säger backen Magdalena Eriksson.

Sverige avslutade VM-kvalet på bästa sätt, när Finland kördes över på bortaplan i Tammerfors på tisdagskvällen.

Sverige avslutade VM-kvalet på bästa sätt, när Finland kördes över på bortaplan i Tammerfors på tisdagskvällen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-09-06 19:57

Sju segrar, en oavgjord, noll förluster och 32–2 i målskillnad.

Ett favorittippat Sverige gjorde precis det som förväntades i VM-kvalet och tog med marginal hem förstaplatsen i grupp A.

Tisdagens 5–0-seger borta mot Finland var av akademisk betydelse – VM-biljetten säkrade Sverige redan i våras – men markerade både ett fint slut på kvalet, och en välbehövlig nystart efter sommarens EM-besvikelse.

– Vi ville studsa tillbaka, det var en av de stora motivationerna inför den här matchen. Vi var revanschsugna och ville visa vad vi kan. Utifrån sett var det en obetydlig match men det finns inget sådant hos oss. Och det var skönt med islossning, vi har bud på fler mål också, säger mittbacken Magdalena Eriksson.

Nog skiljde det en del i intensitet om man jämför med Sveriges senaste landskamp, EM-semifinalen mot England (0–4). Men en handfull fina besked fick nog ändå förbundskapten Peter Gerhardsson på Tammerfors stadion, där 6 678 åskådare såg till att sätta nytt finländskt publikrekord för en kvalmatch för damer.

Stabil målvaktsinsats

Det finns ett landslagsliv även efter Hedvig Lindahl.

Den 39-åriga målvaktsveteranen har inte helt tackat för sig, men har i alla fall tillfälligt klivit åt sidan för att ge andra chansen. Mot Finland var det Häckens Jennifer Falk – i konkurrens främst med Chelseas Zecira Musovic – som fick visa vad hon går för, och 29-åringen gjorde inte bort sig.

När Falk tidigare har fått chansen har det ofta varit mot så svagt motstånd att hon knappt blivit varm i kläderna. Mot Finland testades hon desto oftare, och stod bland annat för en riktigt fin benparad när Linda Sällström sprang sig till ett fritt läge i den 24:e minuten. Falk var överlag på hugget, och stoppade också ett par nästanlägen genom snabba utrusningar.

– Jag kan inte komma på något som var felaktigt i hennes agerande, hon var väldigt trygg och jag tror att backlinjespelarna också kände trygghet, säger Peter Gerhardsson.

Tjusigt solomål

Förbundskaptenen fick också se att det går att ha Lina Hurtig och Fridolina Rolfö på planen samtidigt. De trivs båda bäst som vänsterytter, men den här gången fick Rolfö kliva ner ett hack, som vänstermittfältare, och det fungerade det också.

Hurtig tackade samtidigt för förtroendet genom att bjuda på matchens soloprestation.

Det var inget fel på Stina Blackstenius 1–0-mål i den 17:e minuten, framspelad av Kosovare Asllani, men Hurtigs 2–0 var strået vassare.

Nathalie Björn hittade Hurtig på mittlinjen, och den nyblivna Arsenalanfallaren tog bollen och styrde kosan mot mål. Den finländska backlinjen föll samtidigt längre och längre ner mot det egna målet och när Hurtig närmade sig straffområdet, och eftersom möjlighet gavs, skickade hon in 2–0 i det bortre hörnet.

Tufft motstånd i höst

I den andra halvleken visade Sverige dessutom att effektiviteten, som ofta var plågsamt frånvarande under EM, visst finns där.

Linda Sembrant nickade in 3–0 på Jonna Anderssons hörna i den 63:e minuten, och Rebecka Blomqvist snodde åt sig bollen från Finlands Emma Peuhkurinen i den 68:e och pricksköt in 4–0.

Med matchens sista sekund satte också Fridolina Rolfö 5–0.

– 5–0 är väldigt starkt på bortaplan mot Finland. Det är bra att göra mål, och nu fick vi mål noterade på fyra som spelar långt fram i banan, och det är bra för självförtroendet, säger Peter Gerhardsson.

Han var dessutom väldigt glad åt att slippa videogranskningar. Under EM fick Sverige en handfull mål bortdömda efter VAR-koll, men i VM-kvalet används inte systemet.

– Helt ärligt var det jätteskönt att kunna jubla och inte behöva tänka på att det skulle bli någon VAR-situation. Det har varit en konstig värld, tycker jag. Men nu fick man jubla åt fem mål på riktigt och det var kul.

I och med storsegern har Sverige inlett resan mot VM i Australien och Nya Zeeland nästa år. Härnäst väntar landskamper mot Spanien, borta, och Frankrike, hemma, i oktober, innan de svenska fotbollsdamerna avslutar landslagsåret med match mot Australien i Melbourne den 12 november.

Fakta: Sveriges väg mot VM 2023

3–11 oktober: Landslagsfönster med två landskamper, en borta och en hemma.

+ 7 oktober: Landskamp mot Spanien, Córdoba.

+ 11 oktober: landskamp mot Frankrike, Gamla Ullevi, Göteborg.

7–15 november: Landslagsfönster med en landskamp.

+ 12 november: landskamp mot Australien, Melbourne.

2023:

13–22 februari: Årets första landslagsfönster. Här brukar vanligtvis Algarve Cup i Portugal anordnas.

3–11 april: Landslagsfönster.

10–18 juli: VM-förläger.

20 juli–20 augusti: VM i Australien och Nya Zeeland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!