Sveriges utmaning – nio nya belgiska spelare

Ett världslag med en färsk förbundskapten och med flera nya spelare i truppen väntar Sverige i kvällens EM-kvalstart. Landslagets matchbevakare Lasse Jacobsson har försökt ta reda på allt han kan om Belgien. –Det är givetvis inte lätt att veta var de står, säger han.

Southamptons Romeo Lavia, till höger, är en av nio nya spelare i Belgiens trupp jämfört med VM. Arkivbild.

Southamptons Romeo Lavia, till höger, är en av nio nya spelare i Belgiens trupp jämfört med VM. Arkivbild.

Foto: Kin Cheung/AP/TT

Fotboll2023-03-24 18:13

Belgien börjar om på ny kula efter VM-floppen och frågan är vad gamla kunskaper är värda.

– Jag och Peter (Wettergren, assisterande förbundskaptenen) var och tittade på dem under några matcher på VM. Tittar man på 25-mannatruppen de hade där är det tio spelare som är väck och nio spelare är nya i deras trupp.

I total brist på belgiska landskamper att studera under nye förbundskaptenen Domenico Tedesco, har Jacobsson och hans medarbetare valt att damma av gamla matchsekvenser från tysk-italienarens tid som tränare i Leipzig.

Fått hjälp av Forsberg

Vilket värde de bilderna har i dag är svårt att säga, anser Jacobsson. Men lite matnyttigt fanns att inhämta – och inte minst Emil Forsberg har bidragit med kunskaper om hur Tedesco tänker och agerar.

– Givetvis har han med sig hur han tänker taktiskt och organisatoriskt in i Belgien i stället för att börja med något helt nytt efter två träningspass.

Jacobsson har haft uppdraget som landslagets bevakare under Janne Anderssons tid som förbundskapten. Att kartlägga Belgien och skicka över en tillförlitlig rapport till chefen är ett av hans svåraste jobb hittills.

Han kan bara minnas ett liknande tillfälle.

– Då var det en träningslandskamp mot Slovakien. Jag var nere och tittade på dem mot Tjeckien. När jag kom till Arlanda berättade jag vad vi hade sett och vad vi visste sedan tidigare. Medan Jacobsson satt på planet hem hade Slovakiens förbundskapten fått sparken.

– Det var bara en träningsmatch. Här är det ett annat läge, säger han.

Tränar inte på Friends

Belgien valde att inte träna på Friends arena i går. Inte ens det lilla en lättare träning före match fick Jacobsson ta del av.

Det förvånar honom.

– Det är konstigt att man inte vill känna på en "matta" där du ska spela. Den här är nylagd och fin, men det har hänt att det varit en halvjobbig "matta". Jag minns när vi mötte Italien i playoff (2017, till VM). Då var de heller inte här innan matchen.

– Har du varit ute på planen känner du till om det är lite skarvar här och där och är förberedd, säger Lasse Jacobsson.

Landslaget vann playoff-finalen mot Italien med 1–0, spelade 0–0 i returen i Milano och nådde VM-slutspelet i Ryssland 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om