Sveriges VM-framgångar ger drömmar till unga

Landslaget är bara ett steg från final i fotbolls-VM. Deras framgångar kan betyda mycket för unga tjejer hemma i Sverige som drömmer om proffslivet. –Det kan leda till att fler unga tjejer väljer att satsa på fotbollen, säger Gunnar Pettersson, projektledare för barn- och ungdomsfotboll på SvFF.

Sverige har slagit ut på både USA och Japan och knackar nu på dörren till en VM-final om man lyckas vinna mot Spanien på tisdag.

Sverige har slagit ut på både USA och Japan och knackar nu på dörren till en VM-final om man lyckas vinna mot Spanien på tisdag.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2023-08-14 17:17

I Sverige fanns det 44 306 registrerade tjej- och damfotbollsspelare från 15 år och uppåt 2003.

2022 hade den siffran ökat med 121 procent till 97 898, visar statistik från Svenska fotbollförbundet (SvFF).

Förra året slog dessutom damfotbollen publikrekord, både i Sverige och internationellt.

Under sommaren har Sveriges damlandslag skördat framgångar i världsmästerskapet i Australien och Nya Zeeland och slagit ut både USA och Japan.

Skruva upp intresset

Landslagets framgångar kan ytterligare skruva upp intresset för damfotbollen och ge vind i seglen för de unga tjejer som redan spelar fotboll i dag, tror Gunnar Petersson, projektledare för barn- och ungdomsfotboll på SvFF.

– Det kan leda till att fler unga tjejer väljer att satsa på fotbollen när de ser att det finns en möjlighet att bli proffs och spela på den högsta nivån.

Han tror också att det har effekten att tjejer som inte spelar fotboll får upp ögonen för sporten, men för att de ska bli aktiva i en förening krävs arbete från såväl föreningarnas som förbundets sida.

– Från att tycka att det är roligt att titta på fotboll till att börja spela så är det ett ganska stort steg, och jag tror att vi måste jobba aktivt för att få dem att ta det klivet genom att marknadsföra oss: "det här är sporten fotboll, det här är vår förening och vi tränar de här tiderna", säger Gunnar Pettersson.

Det är inte bara tjejer som påverkas, utan också pojkar, framhåller han.

– Jag är övertygad om att det är väldigt många pojkar som tittar på matcherna och blir inspirerade till att antingen börja spela eller satsa hårdare.

"Visste vem Marta var"

Landslagsspelarna själva ser positivt på att vara förebilder för barn och unga hemma i tv-sofforna.

– Det är fantastiskt att barn och unga hemma kollar på oss och ser “så där kan vi också göra, vi kan också spela där”, och att de får växa upp med förebilder. Det fanns inte så många när man själv växte upp, så det är roligt att vara en del av den utvecklingen, säger Nathalie Björn.

TT: Vem hade du som förebild?

– Jag visste vem Marta var, det var typ det. Men det var ingen som var som “oh, hon är min idol”. Så det var mest Marta jag hade koll på.

De känner också av intresset hemifrån.

– Ja, det känner man. Man har fått många meddelanden och man ser att det är många som kollar matcher och så. Det är otroligt roligt att se att det händer mycket i Sverige också, säger Filippa Angeldahl.

"Betydelsefullt"

Axel Lundgren är huvudtränare för Umeå IK:s F17-lag. Han tror att landslagets framgångar – och den uppståndelse som följer – kan inspirera unga tjejer.

– Sofia Jakobsson, Lina Hurtig och Marta är alla gamla UIK:are. Jag tror verkligen att det är betydelsefullt för våra tjejer att se exempelvis Lina Hurtig slå in en avgörande straff i en åttondelsfinal i VM. Det ger en känsla av att "där kan jag också stå" och att det är möjligt att ta sig till den yttersta världstoppen, säger han.

Ett växande publikt intresse för damfotbollen gör det också lättare att våga satsa som spelare, anser Axel Lundgren.

– Spelarna ser ju att det blir allt mer uppståndelse kring VM, unga som gamla tittar på matcherna och folk bryr sig.

Sveriges Filippa Angeldal (vänster) och Nathalie Björn (höger) jublar. Arkivbild.
Sveriges Filippa Angeldal (vänster) och Nathalie Björn (höger) jublar. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!