Sveriges VM-kvalönskan: Fler hörnmål

Det brukar vara Sveriges vassaste vapen. Statistiken i VM-kvalet säger något annat. Antal svenska mål på hörna: 0.
–Förhoppningsvis kommer det framöver, för det kan vara avgörande i de här matcherna, säger Jonna Andersson inför kvällens match mot Slovakien.

Jonna Anderssons hörnor har hittills inte resultat i några mål i det pågående VM-kvalet. Arkivbild.

Jonna Anderssons hörnor har hittills inte resultat i några mål i det pågående VM-kvalet. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2021-11-30 11:34

I det senaste EM-kvalet gjorde Sverige 40 mål på åtta matcher. Fler än hälften av dem, 21 stycken, gjordes på fasta situationer, varav många på hörna.

Därför är det oväntat att de svenska fotbollsdamerna halvvägs genom VM-kvalet kammat noll trots totalt 35 hörnor i matcherna mot Slovakien, Georgien, Irland och Finland. Inte heller i träningslandskampen mot Skottland (sju hörnor) hittade man rätt.

– Vi har inte varit tillräckligt bra på det, erkänner assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman, som har fasta situationer som särskilt fokusområde.

– I de första matcherna servade vi inte tillräckligt bra och var inte tillräckligt aggressiva. Så där kom vi inte riktigt till situationer. Mot Slovakien hade vi till exempel många dåliga servar, och då får vi inte ens chansen att göra mål.

Bättre mot Finland

Att det ändå blivit fyra raka segrar i VM-kvalet säger en del om det svenska lagets styrka. Och får man bara i gång hörnspelet kommer chanserna till den förmodade gruppsegern öka ännu mer. Matchen mot Finland i torsdags (2–1) var ett stort steg i rätt riktning, säger Wikman.

– Där tycker jag att vi kom till tre–fyra väldigt bra lägen på hörna, med väldigt bra servar och hög aggressivitet. Att det inte blir mål får man ta, i den matchen var det bra även fast det blev noll mål, säger Wikman.

En som låg bakom många av farligheterna mot Finland var vänsterbacken Jonna Andersson, som levererade flera fina hörnor. Hon tror också att det lossnar snart.

– Jag tycker ändå att vi sätter hörnorna där vi vill ha dem, och vi är otroligt nära på många av hörnorna i den senaste matchen. Det är bara att fortsätta slipa på det. I sådana här matcher blir det många fasta situationer och det kan vara avgörande, säger Andersson.

Asllani saknas

En orsak till den skrala utdelningen går också att finna i avsaknaden av Kosovare Asllani. Om vänsterfotade Jonna Andersson tar de flesta hörnor från höger, skickar Asllani i väg merparten från vänster. Men Real Madrid-stjärnan har varit skadad under hösten och har bara kunnat starta en av landskamperna.

Hennes känsliga högerfot har legat bakom många av de svenska hörnmålen tidigare, medger Magnus Wikman.

– Det har varit en jättenyckel. Hon slår alla hos oss. Men nu har Filippa (Angeldahl) och (Hanna) Bennison också slagit ibland, de har fina tillslag. Men ”Kosse” hade nog många assist i det förra kvalet, säger Wikman.

Trots att det såg bättre ut mot Finland vågar han inte utlova hörnmål när VM-kvalet fortsätter mot Slovakien i Malmö på tisdag. Det slovakiska laget har utvecklats enormt sedan EM-kvalet, då Sverige gjorde 13 mål på två matcher på dem.

– De har kommit upp på en nivå där de har blivit klart bättre defensivt. De har knappt släppt in något mål på fasta i det här kvalet, och jag tror att vi gjorde nio eller tio på två matcher mot dem i det förra kvalet, säger Wikman.

– Det kommer inte bli några gratismål, det visade bortamatchen (Sverige vann med 1–0). Vi skapade väldigt lite på våra fasta situationer.

Fakta: Läget i Sveriges grupp

1) Sverige, 4 matcher, 12 poäng, +7 i målskillnad.

2) Finland, 4, 6, +2.

3) Slovakien, 4, 4, 0.

4) Irland, 3, 4, 0.

5) Georgien, 3, 0, –9.

Sveriges spelade matcher:

17 september: 1–0 mot Slovakien (borta)

21 september: 4–0 mot Georgien (hemma)

21 oktober: 1–0 mot Irland (b)

25 november: 2–1 mot Finland (h)

Sveriges kommande matcher:

30 november: Sverige–Slovakien

2022

7 april: Georgien–Sverige

12 april: Sverige–Irland

6 september: Finland–Sverige

Totalt 51 lag deltar i det europeiska kvalet till VM i Australien och Nya Zeeland 2023. Kvalet avslutas i september 2022, med playoff-spel månaden därpå.

+ De nio gruppvinnarna går direkt till VM.

+ Tvåorna går till det europeiska playoff-spelet, som avgörs genom två rundor i oktober 2022, där två direktplatser och en plats till ett ytterligare interkontinentalt playoffspel, står på spel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!