SvFF markerar mot Qatar om gripna journalisterna

Svenska fotbollförbundet (SvFF) markerar mot VM-landet Qatar efter att två norska journalister greps i landet. I en skrivelse till Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) uttrycker de oro för Qatars syn på press- och yttrandefrihet.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2021-11-26 10:10

"De nordiska förbunden har i tidigare diskussioner och i korrespondens med Fifa (internationella fotbollsförbundet) fått tydliga löften om att Fifa kommer att göra sitt yttersta för att säkerställa att mediers möjligheter att kunna rapportera sakligt och kritiskt kopplat till världsmästerskapet inte begränsas av Qatars myndigheter", skriver SvFF på sin hemsida.

"Att journalister som försöker utföra sitt arbete arresteras ger oss anledning att, med mindre än ett år kvar till VM-slutspelet i Qatar, känna oro för vad dessa utfästelser i praktiken är värda."

Skrivelsen har gjorts tillsammans med nordiska förbunden, förutom Norge som skickat in en egen.

De norska journalisterna Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani från NRK var i Qatar för att göra ett reportage med ett kvar till VM. Strax innan deras hemresa förra helgen greps båda utanför sitt hotell och hindrades att åka tillbaka till Norge. I närmare 30 timmar hölls journalisterna kvar – innan de släpptes. Båda är nu hemma i Norge.

– Det är oacceptabelt att journalister grips när de försöker göra sitt jobb, sade Sjöstrand till TT då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!