SvFF: "Måste kunna garantera säkerheten"

Situationen mellan Ryssland och Ukraina kan få konsekvenser för det svenska herrlandslaget i fotboll. Sverige kan nämligen möta Ryssland i Moskva i VM-playoff om en månad. –Blir det en väpnad konflikt måste vi utgå ifrån att det inte blir match där, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare, Håkan Sjöstrand till TT.

Håkan Sjöstrand hoppas att situationen i Ukraina löser sig snabbt. Arkivbild.

Håkan Sjöstrand hoppas att situationen i Ukraina löser sig snabbt. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-02-22 20:14

Sverige möter Ryssland på bortaplan om man först lyckas besegra Tjeckien samtidigt som Ryssland slår Polen.

Polens fotbollsförbund, PZPN, är av förklarliga skäl ännu mer angelägna om att få ett besked om huruvida matchen om en dryg månad flyttas.

"På grund av den spända politiska situationen i Ukraina och Ryssland, samt den eventuella ytterligare eskaleringen och början av en väpnad konflikt, bad PZPN Fifa att snarast klargöra frågorna relaterade till organisationen av matchen mot Ryssland i Moskva." skriver man på Twitter.

"Behöver följa utvecklingen"

– Självklart har jag stor förståelse för Polens oro, eftersom de faktiskt vet att de ska spela där, säger Håkan Sjöstrand.

Han tycker dock inte att något beslut ska stressas fram.

– Vi behöver följa utvecklingen och resonera på ett klokt sätt utifrån hur det utvecklas. Hur europeiska regeringar, EU och FN agerar kommer naturligtvis också att vägleda, säger han.

– De senaste två åren har man (fotbollen) varit tvungna att hantera situationer där man behövt ta snabba beslut, och jag är övertygad om att man kan göra det även nu.

"Det är helt avgörande"

Men om situationen eskalerar är det inte troligt att det spelas VM-playoff i Ryssland.

– Blir det en väpnad konflikt måste vi utgå ifrån att det inte blir match där, säger Sjöstrand och hänvisar till att beslutet ligger hos Fifa, som arrangerar VM-kvalet.

Sverige kommer dock inte att skicka ett lag till ett område som inte anses säkert.

– Vi måste kunna garantera säkerheten för spelare, ledare och supportrar, det är helt avgörande. I den frågan utgår vi från Fifa, jag har själv varit i kontakt med dem under dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!