SvFF räknar med folktomt på Friends och Ullevi

Svenska fotbollförbundet räknar med ett folktomt Friends arena och ett lika öde Gamla Ullevi när landslagen spelar Nations League och EM-kval i september. –Givet de förutsättningar som råder kommer vi inte att kunna ha publik, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

Kosovare Asllani, höger, och de andra svenska stjärnorna lär spela kommande landskamper utan publik. Arkivbild.

Kosovare Asllani, höger, och de andra svenska stjärnorna lär spela kommande landskamper utan publik. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fotboll2020-08-05 15:45

Den europeiska landslagsfotbollen har haft ett uppehåll på över ett halvår på grund av coronapandemin.

I september återupptas den för svensk del med herrlandslagets Nations League-matcher hemma mot Frankrike (5 september) och Portugal (8 september) på Friends arena i Solna och med damlandslagets EM-kvalmatcher hemma mot Ungern på Gamla Ullevi i Göteborg (17 september) och borta mot Island (22 september).

Svenska fotbollförbundets (SvFF) generalsekreterare Håkan Sjöstrand räknar inte med någon publik på läktarna då.

Pausad biljettförsäljning

– Chansen är väldigt liten, det vill jag vara tydlig med då det först och främst krävs att regeringen omprövar sitt beslut att inte tillåta fler än 50 åskådare vid fotbollsmatcher. Och samtidigt säger Uefa att man följer utvecklingen av corona och matcherna spelas ju dessutom väldigt snart. Det är det vi har att förhålla oss till och sedan får vi helt enkelt se vad det mynnar ut i, säger han.

Sjöstrand ska på torsdag, tillsammans med bland andra SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson, träffa idrottsminister Amanda Lind (MP) för att diskutera regeringens förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer.

För att publik ska kunna bli verklighet i landskamperna, som arrangeras av Europeiska fotbollsförbundet Uefa, om drygt en månad krävs åtminstone ett nytt regeringsbeslut. SvFF har pausat sin biljettförsäljning tills vidare.

Besked i Norge

– I dag skulle jag säga att vi inte kommer att kunna ha publik och det givet de förutsättningar och begränsningar som råder i Sverige. Det kräver först och främst att vårt svenska regelverk ändras och det i sig kräver ett regeringsbeslut. Det är faktiskt regeringen som först och främst har bollen nu, säger Håkan Sjöstrand.

De publikfria landskamperna innebär en ekonomisk smäll för SvFF i förlorade biljettintäkter. Herrlandslagets möten med Frankrike (regerande världsmästare) och Portugal (regerande Europamästare) hade lockat storpublik till Friends arena.

Norska fotbollsförbundet (NFF) meddelade tidigare i veckan att det inte kommer att vara publik varken i herrlandslagets hemmamöte med Österrike på Ullevål i Oslo (4 september) eller i bortamötet med Nordirland (7 september) i Nations League. Trots att norska myndigheter öppnat för allmänna evenemang med upp till 200 åskådare, enligt NFF.

"Det är väldigt synd att vi inte får spela inför våra supportrar. Vi hoppas likväl att norrmännen hejar på oss hemifrån soffan", säger Norges svenske förbundskapten Lars Lagerbäck till NFF:s webbplats.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är pessimistisk kring chanserna att få ta in åskådare på landslagsfotbollen i september. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är pessimistisk kring chanserna att få ta in åskådare på landslagsfotbollen i september. Arkivbild.
Fakta: Sveriges landskamper i år

Damlandslaget:

17 september, EM-kval: Sverige–Ungern (18.45, Göteborg)

22 september, EM-kval: Island–Sverige (tid ej klar, Reykjavik)

22 oktober, EM-kval: Sverige–Lettland (ej klart)

27 oktober, EM-kval: Sverige–Island (ej klart)

1 december, EM-kval: Slovakien–Sverige (ej klart)

Herrlandslaget:

5 september, Nations League: Sverige–Frankrike (20.45, Solna)

8 september, Nations League: Sverige–Portugal (20.45, Solna)

8 oktober, träningslandskamp: Sverige–Ryssland (tid ej klar, Solna)

11 oktober, Nations League: Kroatien–Sverige (18.00, Zagreb)

14 oktober, Nations League: Portugal–Sverige (20, 45, plats ej klar)

11 november, träningslandskamp: Danmark–Sverige (tid ej klar, Brøndby)

14 november, Nations League: Sverige–Kroatien (20.45, Solna)

17 november, Nations League: Frankrike–Sverige (20.45, plats ej klar)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!