Swedbergs drömdebut i Hammarbys målfest

17-årige Williot Swedberg, son till de tidigare elitfotbollsspelarna Malin Swedberg och Hans Eskilsson, kunde nog inte ha drömt en bättre allsvensk debut. Mittfältaren behövde bara 91 sekunder på sig på planen för att göra sitt första allsvenska mål i 5–1-segern hemma mot Degerfors. –Det är sjukt, säger han till Discovery Plus.

Williot Swedberg överöstes av sina lagkamrater efter sitt 3–1-mål.

Fotboll2021-07-11 17:25

Hammarbys seger inför tusentals åskådare på Tele2 arena i ett sommaridylliskt Stockholm var efterlängtad. Inte sedan 3–1-segern borta mot Varberg den 12 maj hade "Bajen" vunnit i allsvenskan och inte sedan den 2 november 2019 (4–1 mot Häcken) hade de tagit tre poäng inför hemmapublik i coronapandemin.

Vid båda tillfällena leddes laget av Stefan Billborn. Men i söndagseftermiddagens match var Milos Milojevic tränare, sparkade Billborns ersättare.

Till skillnad från förra veckans hemmamatch mot Halmstad, då bortalagets Marcus Antonsson kvitterade till 1–1 sent och förstörde Milojevics debut, tog Hammarby nu samtliga tre poäng efter några fina mål från båda lagen.

Flera drömmål

Först skruvade Hammarbys Darijan Bojanic in en frispark i den 44:e minuten och bara två minuter därpå stod bortalaget Degerfors Abdelrahman Saidi för en fin soloräd när han tryckte dit kvitteringen till 1–1 strax före halvtidsvilan. I 52:a minuten satte sedan Hammarbys Akinkunmi Amoo 2–1, ett mål som skulle visa sig avgörande men långt ifrån matchens sista.

I 79:e minuten byttes Williot Swedberg in för Hammarby. 17-åringen, som är son till tidigare landslagsspelaren Malin Swedberg och Hammarbyprofilen Hans Eskilsson, behövde bara 91 sekunder på planen i sin allsvenska debut för att också göra sitt första mål.

"Är så sjukt"

– Det är så coolt. Jag växte upp här och har varit på alla matcher i alla år. Och nu får jag spela här också. Det är sjukt, säger han till Discovery Plus.

Det inåtskruvade skottet i 81:a minuten var även det ett drömmål i den underhållande och svängiga matchen som slutade 5–1 efter avslutande mål från Hammarbys lagkapten Jeppe Andersen och Gustav Ludwigson.

Swedberg hade under lördagen match med Hammarbys talanglag i division 1, på söndagen ropade Hammarbypubliken hans förnamn på Tele2 arena.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det står stilla just nu, säger han om den historiska dagen.