Sydafrika vill arrangera historiskt fotbolls-VM

Sydafrika vill arrangera damernas fotbolls-VM 2027. Landet kommer att skicka in en ansökan och får landet arrangera mästerskapet blir det första gången ett fotbolls-VM på damsidan spelas i ett afrikanskt land.

First National Bank Stadium i Johannesburg stod som värd för herrarnas VM-final 2010. Arkivbild.

First National Bank Stadium i Johannesburg stod som värd för herrarnas VM-final 2010. Arkivbild.

Foto: Gero Breloer/AP/TT

Fotboll2022-09-19 13:24

– Vår administration har informerat Fifa och påbörjat processen för att få arrangera VM, säger Sydafrikanska fotbollsförbundets ordförande Tebogo Motlanthe enligt sajten Insidethegames.

Sydafrika har sedan tidigare vana av att arrangera stora fotbollsmästerskap då landet stod som värd för herrarnas fotbolls-VM 2010.

Nederländerna, Belgien och Tyskland har sedan tidigare deklarerat att man gemensamt vill arrangera fotbolls-VM 2027.

Sverige, tillsammans med Danmark, Norge och Finland, gick förra hösten ihop om en gemensam ansökan för att arrangera EM 2025. Deadline för att lämna in en officiell slutlig ansökan är den 12 oktober 2022 och Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) tar ett slutligt beslut den 25 januari 2023.

De nordiska förbunden hade tidigare siktet inställt på VM 2027.

"EM-ansökan kommer lägligt i tid och kraven på en arrangör med 16 lag i EM är något lättare att hantera än ett VM med 24 lag", skrev Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett mejl till TT i höstas.

VM 2023 kommer att arrangeras i Australien/Nya Zeeland.

Rättad: I en tidigare version stod fel datum för deadline för EM 2025. Rätt ska vara januari 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!