Tabben fällde Rosengård mot Linköping

Linköping besegrade Rosengård på bortaplan och hakade på Häcken i toppen av den damallsvenska tabellen. För hemmalaget är det nu långt till toppen. –Vi får satsa på en Champions League-plats, säger landslagsanfallaren Olivia Schough.

Linköping besegrade Rosengård.

Fotboll2023-07-07 20:05

På pappret en match mellan två mittengäng. I verkligheten en match mellan två giganter som båda var piskade att vinna för att hänga på serieledande Häcken. Linköping som blev svenska mästare både 2016 och 2017 kom trea i fjol och tillhörde på nytt toppfavoriterna.

Men kanske var pressen än högre på hemmalaget som blivit mästare de två senaste åren, men som i år sparkat tränaren Renée Slegers och inför mötet med Linköping återfanns först på femte plats.

Seger: "Väntar tills dess"

Men framförallt var det många som undrade om Caroline Seger skulle få några minuter på fotbollsplan innan VM-äventyret. Men hon fanns inte ens med i Rosengårdstruppen.

– En försiktighetsåtgärd. Dumt att riskera något, sades det från klubbens håll innan man bekräftade att mittfältsstjärnan tillsammans med lagkompisen Olivia Schough skulle flyga till Oceanien efterföljande dag.

Senast seger spelade fotbollsmatch var den 28 maj, då hon hoppade in i den 71:a minuten. Denna fredagskväll tillbringade hon på läktaren.

TT: Vill du berätta hur det känns inför avfärd, och hur formen känns?

– Det kommer bli många intervjuer där nere. Vi väntar tills dess. Då får ni veta allt, sa hon hemlighetsfullt.

Tabbe ledde till kvitteringen

På plan hade matchen knappt hunnit starta innan gästernas Cornelia Kapocs frispelades och var nära 0–1. Målvakten Teegan Micah gjorde sin sista match för FC Rosengård. Hon missbedömde den efterföljande hörnan och bollen var ytterligare en gång nära att gå i mål, men alldeles oavsett viftades situationen bort för offside utan att någon riktigt förstod varför.

Målet kom i stället dryga kvarten senare när Yoka Momiki fri med målvakten behärskat rullade sitt åttonde mål för säsongen. Rosengård kvitterade sedan efter en Linköpingförsvarare stått för en riktig ”indianare” och Olivia Holdt läckert lobbat bollen i öppet mål.

Men bara ett par minuter senare spelade Linköping på nytt igenom Rosengårdsförsvaret och Kopocs kunde panga upp sitt 13:e mål för säsongen i nättaket. Gästerna kunde därmed gå till pausvila med 2–1-ledning.

Rosengård inledde andra halvlek piggt. Därför var det inte riktigt logiskt när Linköping ökade på sin målskörd genom Michelle De Jong som retfullt enkelt rullade in bollen mellan benen på Teegan Micah.

"Linköping är bättre än oss"

I den 65:e matchminuten gjorde Rosengårdstränaren Joel Kjetselberg ett trippelbyte i hopp om att få fart på hemmalaget. Men effekten uteblev och i stället var snarare gästerna närmre att utöka siffrorna.

– Linköping är bättre än oss. Det har de varit i båda matcherna i år, säger Olivia Schough och konstaterar att det nu är tolv poäng upp till serieledaren Häcken.

– Det är var inget bra genrep inför VM. Men jag blev i alla fall inte skadad.

TT: Hur har det varit att köra på med damallsvenskan så tätt inpå VM?

– Märkligt, men vi har varit införstådda med att det kommer vara så i år. Nu ska jag försöka återhämta mig innan jag sätter mig på planet. När jag väl är på väg är det bara VM som gäller. Men det är klart att det här är surt. Det var en viktig match.

– Kring VM har jag höga förväntningar. Hittar vi flowet kan vi gå långt, säger Olivia Schough.