Tårögd tränare efter skrällvinst

Skrällseger i Oskarshamn – och upp över kvalstrecket. För att stanna? "Det som är kvar kommer att avgöra vårt öde, men det här var ruskigt sköna bonuspoäng", sa Rickard Johansson.

Foto: Per Bergsten

fotboll2018-10-04 22:11

Det var nästan så att ÅFF-tränaren darrade på rösten när han sa det.

2–1-vinsten mot Oskarshamn förbättrade avsevärt läget i bottenstriden och ökade chanserna till division 1-fotboll på Kopparvallen även 2019.

– En smått bragdartad insats. Jag var tårögd efteråt, sa Rickard Johansson.

Gissa om han var belåten.

Med två raka förluster åkte ÅFF-bussen till Oskarshamn – och åkte därifrån med tre sällsynt viktiga poäng. Topplaget hade som väntat bollen mest och tryckte på, men förmådde sällan komma fram till farliga lägen.

Då skapade ÅFF betydligt mer med sitt omställningsspel med ett par ribbskott och ytterligare något friläge – utöver Oskar Stejdahls båda mål. Det första kom tidigt efter en löpning i djupled och det andra nästan direkt efter Oskarshamns kvittering efter paus.

– Viktigt att vi fick 2–1 så snabbt där. Det finns alltid en risk att det ska bli som att sticka hål på en ballong när kvitteringen kommer, men vi repade oss direkt. Vi hade sagt innan att vi verkligen skulle vara desperata och det var vi verkligen, sa Johansson.

Tvåmålsskytten Stejdahl ska förstås ha beröm, men det fanns fler. En orutinerad och oprövad backlinje stod pall för trycket, Daniel Rambin fick chansen på mittfältet och tog den och framåt gjorde Alen Plakalo ett stort jobb som toppforward.

För att nu nämna några.

– Fantastisk arbetsinsats av hela laget, sa Johansson.

Med en match mer spelad än övriga bottenkonkurrenter tar ÅFF därmed långledigt (eller i alla fall över helgen) på elfte plats – om än med bara två poäng till Kristianstad på kvalplats. Av de fem avslutande matcherna har ÅFF tre hemma på Kopparvallen.

– Det som är kvar kommer att avgöra vårt öde och betyda mest. Men det här var ruskigt sköna bonuspoäng att få med sig, sa Rickard Johansson.

Hur många segrar till behövs?

– Jag tror att det kan räcka med två. Om vi tar dem mot "rätt" lag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!