Testerna avslöjar: De VIF-spelarna är snabbast i laget

Vem är snabbast? Vem hoppar högst? Det fick Vimmerbys spelare reda på när de genomförde tester på träningslägret på Bosön nyligen. "Tävlingsinstinkten kickade verkligen in", säger damtränaren Patricia Pöder.

Förra helgen hade Vimmerby IF ett träningsläger på Bosön. Då genomfördes det ett antal tester, där bland annat Ahmed Tarabeih och Frida Pöder utmärkte sig.

Förra helgen hade Vimmerby IF ett träningsläger på Bosön. Då genomfördes det ett antal tester, där bland annat Ahmed Tarabeih och Frida Pöder utmärkte sig.

Foto: Bildbyrån/Arkiv

Fotboll2023-03-17 16:00

Bosön på Lidingö är Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum och något av en mötesplats för idrott. Här genomförde nyligen Vimmerbys dam- och herrlag nyligen ett tre dagar långt träningsläget. Bland annat fick spelarna göra olika typer av tester.  

– Det märktes att spelarna tyckte att det var roligt, samtidigt som det absolut var en påfrestning fysiskt. 

Vad rörde det sig om för tester?

– Vi hade ett RSA-test, där vi testade sprintuthållighet med sju 30-meterslöpningar och kort vila emellan. Vi hade även vertikalhopp där vi mätte spänst och sen något som kallades för Pro Agility, med fokus på styrka, snabbhet och koordination.

Var det några spelare som stack ut?

– På RSA-testet var Malin Rydén, Frida Pöder, Nathalie Johansson, Stina Kägu Bragsjö och Elin Lindqvist topp fem. På killsidan var Ahmed Tarabeih snabbast och nådde 26.52 kilometer i timmen som bäst. Med det var han drygt en sekund före den som var näst snabbast. De som var närmast honom där var Ilhan Jejna, Selatin Shaljani, Jakob Johansson och Mojeb Abdul Majed, säger Patricia Pöder och fortsätter: 

– På vertikalhoppen och spänsttestet var Mojeb bäst bland killarna och Molly Levin bland tjejerna. Det var väldigt tydligt att de hade bra teknik. På Pro Agility-testet var det lite mer svårläst att utvärdera testresultaten. 

Är det här något som ni kan ha nytta av framöver?

– Jamen, absolut. Sen är det inte så att vi kanske till vardags tränar så mycket spänst, utan nu går vi in i ett naturligt skede på det fotbollsmässiga med spelsätt och så vidare. Sen är det alltid bra att veta hur spelarna ligger till och vilka styrkor de har på olika sätt. Det kan man förhoppningsvis utnyttja på planen och även utveckla vidare. 

Kommer ni ha fler såna här tester?

– Vi får se hur vi går vidare, men det vore roligt att ha tester igen, kanske halvvägs in i säsongen eller efteråt. 

För Patricia Pöder och Vimmerbys damlag väntar närmast träningsmatch i helgen. På lördag tar VIF emot elitklubben Växjö DFF:s F17-lag. På förhand ett intressant test för Vimmerby. Det finns dock en hel del frågetecken i gulsvart:

– Tyvärr har vi ganska många spelare som är sjuka just nu. Så vi får se vad det blir för spelartrupp vi kommer att ha, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!